Veel groenten, fruit en aardappelen slecht gelabeld in Noorwegen

Mattilsynet, de Noorse Voedsel- en Warenautoriteit, heeft op 24 procent van de groente- en fruitverpakkingen in Noorwegen fouten aangetroffen. De meeste fouten worden gemaakt in soortnaam en land van herkomst. Bij aardappelen ligt het aantal fouten nog hoger: op 60 procent van de aardappelverpakkingen stonden fouten over de soort en grootte. De bedrijven die een waarschuwing hebben gekregen, hebben hun verpakkingen inmiddels aangepast.

Helft van de producten
In een onderzoek bij de vijf grootste webwinkels in de regio Oslo, stonden er bij de helft van de 22 producten die Mattilsynet controleerde één of meerdere fouten in de productbeschrijving. Alle vondsten werden door Mattilsynet toegelicht.

Merethe Steen, sectordirecteur bij Mattilsynet: “Wij denken dat veel fouten onnodig zijn, omdat de eisen waaraan een beschrijving moet voldoen vrij concreet zijn. We waren dan ook een beetje verbaasd dat we zo veel fouten vonden, omdat we een betere naleving van de regels hadden verwacht. De gevolgen van de fouten zijn dat consumenten niet de informatie krijgen waar ze recht op hebben, of dat ze foute informatie krijgen. Dat is allebei niet wenselijk.”

Zoals gezegd bevatten de aardappelverpakkingen de meeste fouten. Mattilsynet denkt dat de regels rondom aardappelbeschrijvingen niet bekend genoeg zijn en daarom slechter worden nageleefd.

Geen land van herkomst
Bij het controleren van de groente- en fruitverpakkingen vond Mattilsynet geen fouten in houdbaarheidsdatum of hoe het product bewaard moet worden. Wel miste er op een deel van het voorverpakte verse fruit en groente een land van herkomst.

Op voorverpakte appels, peren, pruimen, kersen en aardbeien moet tevens een soortaanduiding staan, maar die was niet op alle producten vermeld.

Bron: bondebladet.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven