Karel Vaes, Hellingenfort

“De vraag naar Belgische kersen is gigantisch dit jaar”

Tholen – “Nog nooit is er zo’n gigantische vraag naar Belgische kersen geweest. We komen eigenlijk kersen tekort”, constateert Karel Vaes van Hellingenfort. “Er zijn op het moment zeer weinig kersen uit Zuid-Europa op de markt vanwege het slechte weer dat zij hebben gehad. Tevens is de kwaliteit van deze kersen erg slecht. Daarom is er zoveel vraag naar Belgische kersen, zowel lokaal, uit het binnenland als internationaal. Vanwege de hoge vraag liggen de prijzen voor Belgische kersen op een juist niveau. De mensen moeten niet wachten tot de kersen goedkoper worden, maar laat de boer ook eens wat verdienen.”

De kersen van Vaes hebben een goed groeiseizoen achter de rug, waardoor de maat en de kwaliteit erg goed is. Echter heeft het bedrijf een paar nachten vorst gehad, waardoor de opbrengst iets lager is dan vorig jaar. “Vijf nachten hebben we niet geslapen, maar zijn we in de weer geweest met vuurpotten en hebben we, in de boomgaarden waar het mogelijk was, de regenkappen dichtgedaan dat scheelt enkele graden. Hierdoor hebben wij ruim 80% van onze oogst kunnen redden.”


Zo worden de insecten gevangen

Plukkers
“Gisteren zijn onze plukkers uit Bulgarije gearriveerd. Ondanks de coronacrisis was het niet moeilijk om aan arbeidskrachten te komen. We werken elk jaar met een vaste club en sommige komen al 30 jaar lang bij ons plukken. Dit jaar zijn onze plukkers voor het eerst met het vliegtuig gekomen. Omdat toeristen momenteel niet met het vliegtuig reizen, zijn de vliegtickets erg goedkoop en is het niet nodig dat de plukkers dagenlang in een busje zitten als ze ook met het vliegtuig kunnen. Daarnaast werken we ook met mensen uit Wallonië”, aldus Karel.

Handgesorteerd 
“Ons handelsmerk is met de hand sorteert op houten tafels en dus met kwaliteitsgarantie. Onze kersen hebben geen doorgesneden staartjes en we hebben ook geen lawaai van machines. Hierdoor kunnen we kersen verkopen die een uur geleden nog aan de boom hingen”, vertelt Karel. “we telen ook kersen zonder gewasbescherming , waardoor deze 100% onbespoten zijn. Wij monitoren de kersen heel goed en vangen al de insecten op een natuurlijke manier, op deze manier kunnen kritische consumenten bij ons in vertrouwen kersen kopen.


Ook de koeien helpen mee

Ondanks dat er veel onderzoek wordt gedaan naar nieuwe kersenvariëteiten is Karel ervan overtuigd dat er geen lekkerdere variëteit is dan Kordia. “Je moet het vergelijken met Franse wijn. Een goede Bourgogne wordt gemaakt van dezelfde wijn als 100 jaar geleden. Je moet niet alles willen veranderen, wat goed is moeten we blijven waarderen”, besluit Karel.

Wandelen tussen de kersenbomen

Voor meer informatie:
Karel en Veerle Vaes
Hellingenfort
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon
+32(0)474/59 14 09
Karel@hellingenfort.be   
www.fruitmethartenziel.be    

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven