Regen trekt streep door rekening van kersentelers in Aragón

De regen eist een hoofdrol op in het huidige kersenseizoen in de Spaanse regio Aragón. Zowel in Valdejalón als in Calatayud treft het barsten van fruit nagenoeg de volledige productie van de vroege rassen en voor meer dan de helft de latere variëteiten. Veel kersen hangen daarenboven rot in de bomen of zijn aangetast door een of andere ziekte.

Emilio Garza, een teler uit het dorp Arándiga, spreekt beeldende taal: "We komen van de regen in de drup. Het wordt dit jaar niet veel soeps omdat alle rassen, van de vroege tot de late, geteisterd zijn geworden door stevige regenbuien om de week of om de tien dagen".

De telers kunnen geen prognoses opstellen en de verliezen stapelen zich op. "Het is een ramp. We hebben het over een productie die maar 30 à 40% van een normaal jaar haalt en dan vertoont 60 à 80% daarvan nog eens cracking", zegt Garza.

In sommige boomgaarden, zoals die van José Manuel Quero in de dorpen Tobed en El Frasno, is de volledige oogst van de vroege rassen in het water gevallen. "Ik heb 19 variëteiten en niet één komt er ongeschonden uit”, zegt hij.

Ook de hagelbui van begin deze maand ligt nog fris in het geheugen. Die zorgde evenwel voor een wisselend beeld. Zo werden er op het grondgebied van Munébrega bepaalde percelen fel beschadigd, terwijl ernaast gelegen velden nauwelijks geraakt werden.

Bron: cadenaser.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven