Nieuwe elektronische neus om rijpheid perzik te meten

Om te helpen bij het oogsten van verschillende soorten fruit hebben wetenschappers elektronische neuzen ontwikkeld om de rijpste en lekkerste perziken te besnuffelen. In een recente studie heeft een van deze elektronische neuzen een nauwkeurigheid van meer dan 98% bereikt.

Sergio Luiz Stevan en zijn collega's van de Federale Technische Universiteit en de Staatsuniversiteit van Ponta Grossa, in Paraná, Brazilië, ontwikkelden het nieuwe e-nose systeem. Stevan wijst erop dat zelfs in één grote fruitboomgaard de vruchten van de ene boom op een ander tijdstip kunnen rijpen dan die van een andere boom, als gevolg van microklimaten veroorzaakt door variaties in wind, regen, grond en andere factoren. Fruittelers kunnen hun product inspecteren en een inschatting maken voor het beste moment om te gaan oogsten, maar lopen het risico geld te verliezen als ze een verkeerde keuze maken.

Gelukkig stoten perziken stoommoleculen uit, die vluchtige organische stoffen of VOC's worden genoemd. "We weten dat vluchtige organische stoffen variëren in hoeveelheid en type, afhankelijk van de verschillende stadia van de ontwikkeling van het fruit," legt Stevan uit. "Daarom zijn elektronische neuzen een optie, omdat ze het mogelijk maken om de door het fruit gegenereerde VOC's op te sporen en online te monitoren."

De onderzoekers zeggen dat de elektronische neus verschillende voordelen heeft ten opzichte van de bestaande rijpheidsdetectiemethoden, waaronder het feit dat het een realtime analyse uitvoert in een open omgeving en geen directe behandeling van het fruit vereist.

Het nieuwe elektronische neussysteem heeft een set gassensoren, die gevoelig zijn voor bepaalde VOS. De metingen worden gedigitaliseerd en voorbewerkt in een microcontroller, en vervolgens wordt een patroonherkenningsalgoritme gebruikt om elke unieke combinatie van VOS-moleculen te classificeren die geassocieerd zijn met de drie stadia van perzikrijping (groen, rijp, overrijp). De gegevens worden intern opgeslagen op een SD-geheugenkaart en via Bluetooth of USB naar een computer gestuurd voor analyse.

Bron: spectrum.ieee.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven