Zip-lock stazak voor appelen die thuis kan worden gecomposteerd

De biologische appelteler Bostock New Zealand introduceerde onlangs 's werelds eerste thuiscomposteerbare zip-lock-appelzak. 

Bostock New Zealand werkte 12 maanden aan de ontwikkeling van deze gecertificeerde appelverpakking. Eigenaar John Bostock: "We testen onze nieuwe stazakken nu uit in filialen van Countdown en Foodstuff. We zijn ook met een proef in Rusland begonnen en hebben hier al goede reacties op ontvangen."

De zak is vervaardigd uit een mix van rijst-, aardappel- en maïsderivaten en is stevig genoeg voor het verpakken van een kilo appelen. "Eén van de grootste uitdagingen was de zip-lock-sluiting. Samen met een Nieuw-Zeelands bedrijf vonden we een Duitse fabriek die de zip-lock kon maken van een laag thuis composteerbare folie," zegt Bostock.  

De verpakking is gecertificeerd volgens de Australische, Europese en Amerikaanse standaarden voor composteerbaarheid maar vooralsnog ontbreekt een Nieuw-Zeelandse standaard. 

Om te kunnen voldoen aan de internationale accreditatie voor thuis compostering moet de zak binnen 90 dagen  gaan ontbinden en binnen 180 dagen afgebroken zijn tot compost. "Het vinden van duurzame verpakkingsoplossingen is een belangrijk aandachtspunt voor ons bedrijf omdat we waar mogelijk het gebruik van plastic willen verminderen."

Vladimir Beliakov, manager voor markten in het Verre Oosten, vertelt dat Bostock New Zealand al vier jaar appelen naar de Russische markt exporteert en trots is op het feit dat zij dit jaar op deze markt de nieuwe, composteerbare appelstazak kan testen.

“Het thuis composteren van AGF-verpakkingen is totaal nieuw in  Rusland maar consumenten op deze markt worden steeds milieubewuster en letten vaker op de duurzaamheid van verpakkingen. 

"We krijgen al verzoeken van klanten die de composteerbare zakken af willen nemen en dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling die bewijst dat het milieubewustzijn onder Russische consumenten toeneemt."

Vorig jaar was Bostock New Zealand de eerste appelexporteur op het zuidelijk halfrond die overschakelde op composteerbare fruitstickers voor een deel van haar appelen. 

Het bedrijf test daarnaast andere duurzame en composteerbare verpakkingsalternatieven voor haar producten, zoals thuis composteerbare netten van houtvezels voor haar biologische uien. 

"We proberen in heel ons bedrijf het gebruik van plastic te verminderen en zijn daarom voortdurend op zoek naar duurzame verpakkingsoplossingen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan aangezien composteerbare verpakkingen een stuk duurder zijn," legt Bostock uit. 

De nieuwe composteerbare appelstazak is minstens drie keer zo duur als een gewone plastic zak. "We moeten composteerbare verpakkingsalternatieven betaalbaarder maken zodat ze financieel duurzaam worden voor ons en andere bedrijven die dezelfde weg bewandelen. Dit zal ons in staat stellen om nog meer milieuvriendelijke verpakkingen te introduceren."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven