Turkije exporteert kersen naar Duitsland, Nederland en Italië

"Turkse kersen zijn een bekend product op de Europese markt"

Senih Yazgan, vicevoorzitter van de Uludag Fresh Fruits and Vegetables Exporters Association, zegt dat het exportseizoen van Turkse kersen goed van start is gegaan. De kersen worden naar Duitsland, Nederland en Italië geëxporteerd. 

"Bij aanvang van het seizoen was de vraag enorm. In Italië liep de kersenoogst schade op als gevolg van vorst waardoor de import uit Turkije als enige alternatief overbleef," legt Yazgan uit 

Yazgan vertelt dat het bedrijf aanvankelijk vreesde dat de vele neerslag in mei en juni tot forse verliezen zou leiden maar desondanks had het weer geen invloed op de export. 

"In alle Turkse regio's overtrof de kersenoogst de verwachtingen dit seizoen. De regenval vormde een bedreiging voor de kwaliteit maar dit had geen gevolgen voor de export. De lage temperaturen in Europa en het tekort aan arbeidskrachten voor het plukken van fruit waren gunstig voor de afzet van Turkse kersen," aldus Yazgan. 

De eerste dagen van het exportseizoen lagen de prijzen van Turkse kersen rond de €5,16 - €5,81 per kilo. Inmiddels zijn de prijzen gedaald naar €3,23 - €3,87 per kilo.

Yazgan: "Momenteel exporteren we met name naar Duitsland maar we verladen ook veel kersen naar Nederland. Hoewel Italië zelf kersen teelt, exporteren we ook naar deze markt. Tot nu toe hebben we nog maar kleine hoeveelheden kersen naar Denemarken en Noorwegen geëxporteerd maar vanaf nu zullen we meer kersen naar deze landen gaan verladen. Onze export naar het VK is dit seizoen ook toegenomen."

Yazgan benadrukt dat Turkse kersen een goede reputatie in Europa hebben. "Spanje, Italië en Griekenland strijden allemaal om een plaats op deze markt." 

 

Bron: AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven