Bosnië en Herzegovina: aanzienlijke AGF exportstijging

In het kader van het gezamenlijke project van USAID en de Zweedse regering "Market Agriculture Development Project II" (FARMA II) en in samenwerking met de Buitenlandse Handelskamer van Bosnië en Herzegovina is een grondige analyse gemaakt van de buitenlandse handel in groenten en fruit in Bosnië en Herzegovina in de periode 2015-2019.

Uit de analyse blijkt dat de export naar drie regionale markten (Servië, Macedonië, Montenegro) is toegenomen en dat in het laatste kwartaal van 2019 de export naar Kroatië is begonnen. De export van AGF-producten is in 2019 licht gestegen met 7,4 miljoen BAM (bijna 3,8 miljoen euro) ten opzichte van het voorgaande jaar. De vijf meest concurrerende exportproducten zijn diepgevroren frambozen, peren, appelen, augurken en pruimen.

Volgens de Sarajevo Times blijkt uit de analyse van de buitenlandse handel voor geneeskrachtige planten, bosvruchten en honing in Bosnië en Herzegovina in de periode 2015-2019 dat de exporttoename in 2019 wordt voortgezet waarbij 246% van de invoer door de export wordt gedekt. De export vindt plaats op 46 markten wereldwijd, maar voornamelijk naar de EU (83%). De uitvoer wordt in dit kader gedomineerd door champignons, en de belangrijkste markten zijn de landen van West-Europa.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven