Aardbeienteler Andreas Thien over het aardbeienras Limalexia

"We zochten een volumerijk en tegelijkertijd smaakvol ras voor onze tunnelteelt“

Onder grote belangstelling van het aanwezige publiek werd eind 2018 de Limalexia voorgesteld, het destijds eerste veredelingsras uit het aardbeienprogramma van Limgroup. Krap twee jaar na de officiële presentatie op de expoSE in Karlsruhe groeit het areaal zienderogen en heeft het ras al vele telers in Noordwest-Europa kunnen overtuigen. Wij spraken met Andreas Thien – aardbeienteler in het Noord-Duitse Ermke – over zijn ervaringen tot dusver.

De opmars van Limalexia begon in 2018 met een kleinschalige teeltproef, in het daaropvolgende seizoen werden al ca. 75.000 gewassen aangeplant. Vandaag de dag herbergt het bedrijf niet minder dan 450.000 Limalexia-planten, om en nabij een derde van de totale teeltcapaciteit, schetst Thien de recente ontwikkelingen op zijn bedrijf. “We waren destijds op zoek naar een robuuste aardbeienplant die qua smaak niet onder doet voor de Elsanta en daarnaast een hoge opbrengst genereert. Vroege rassen zijn voor ons minder relevant, des te belangrijker is een hoge output per vierkante meter.”

Op het teeltbedrijf Thien in Nedersaksen worden aardbeien uitsluitend in tunnels geteeld. De Limalexia wordt in twee fasen geplant en geplukt, waardoor het ras tussen eind mei en medio november doorlopend verkrijgbaar is. Naast Elsanta en Limalexia teelt het bedrijf ook kleinere volumes Opera, Malling Centenary en Falco.

Bemestingsschema
De resultaten zijn vooralsnog zeer veelbelovend, meldt Thien. Voor een definitieve balans houdt de teler nog een kleine slag om de arm, aangezien het huidige oogstseizoen nog volop in bedrijf is. “Afgelopen jaar was de vrucht na de oogst enigszins week. In samenspraak met Jos Aben (productspecialist bij Limgroup, red.) hebben we ons bemestingsschema licht gewijzigd. De eerste resultaten van dit seizoen zijn al veel beter dan vorig jaar”, klinkt het desgevraagd. Ook tijdens het lopende teeltseizoen wordt de groei nauwkeurig gecontroleerd, elke twee weken gaat er een bladmonster naar het laboratorium. Aan de hand van deze resultaten en de daarbij behorende adviezen wordt het bemestingsplan waar nodig aangepast.


Inkijkje in de aardbeientunnel.

Bedekte teelt
Het familiebedrijf Thien is een zelfstandig teelt- en handelsbedrijf: Enkele jaren geleden besloot de bedrijfsleiding geheel van vollegronds- op bedekte teelt over te schakelen. Vandaag de dag omvat het areaal ca. 10 ha tunnelteelt. “Als we ervan uitgaan dat beide gewassen tegelijkertijd geplant worden, is de Limalexia in vergelijking met de Elsanta om en nabij de 6 dagen later rijp voor de pluk. De laatste Limalexia van het seizoen kunnen echter circa 8 dagen later dan de Elsanta geplukt worden. Dit jaar hebben we de eerste Limalexia op 20 mei geoogst. Op grond van de huidige verwachting kunnen we tot medio november doorplukken, tenzij hevige vorst roet in het eten gooit”, licht Thien het verdere verloop van het seizoen toe.


Limalexia-planten op stellages

De aardbeien uit eigen teelt worden grotendeels direct aan de regionale retail geleverd. Ook markttechnisch is men zeer te spreken over de Limalexia, zegt Thien tot slot. “Ik ben van mening, dat de Limalexia zeer veel potentie heeft, mits we de bemesting op een goede manier weten te coördineren.”

Meer informatie:
Thien Erdbeerhof
Andreas Thien
Roggenkamp 5
49696 Ermke
T: +49 4475 94 70 24
F: +49 4475 94 70 26
a.thien@thien-erdbeerhof.de    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven