Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hüseyin Gürbüz (Efendi Fruchthandel GmbH)

"De klanten zijn sceptisch over de eerste vijgen uit het Middellandse Zeegebied"

De eerste groene vijgen uit het Middellandse Zeegebied arriveerden afgelopen week op de groothandelsmarkt in München. "De vraag is er al wel, de klanten nemen bij iedere bestelling 1-2 dozen af. Men is echter helaas nog wel wat sceptisch over de eerste vijgen van het seizoen uit het Middellandse Zeegebied“, zegt Hüseyin Gürbüz, eigenaar van Efendi Fruchthandel GmbH. Hij biedt momenteel Italiaanse groene vijgen aan in de groothandelshal in München.

De eerste groene vijgen van het seizoen worden in de groothandel voor circa 3-4 euro per kg verhandeld. / Foto: Efendi Fruchthandels GmbH

Volgens de gespecialiseerde handelaar hebben de eerste partijen van het seizoen nog niet het juiste suikergehalte. "De vroege vijgen hebben nog niet de juiste zoetheid en zijn bovendien ook niet zo lang houdbaar. Hierdoor worden de groene vijgen meestal onrijp geëxporteerd, waarna ze circa 4-5 dagen in de koelkast houdbaar blijven.“ De zwarte equivalent – die vanaf juli/augustus in toenemende mate op de markt komt – kan daarentegen probleemloos meer dan een week in de koelkast bewaard worden, weet Hüseyin.

Zwarte vijgen uit Turkije
Over ongeveer twee weken zullen vermoedelijk de eerste zwart/groene vijgen uit Italië op de markt komen. Daaropvolgend komen dan snel de volledig zwarte vijgen uit het Middellandse Zeegebied. Maar de echte zwarte vijgen stammen volgens Hüseyin ofwel uit de Turkse regio Bursa ofwel uit de Turkse regio Muğla. "In juli zijn reeds de eerste Turkse producten uit andere teeltgebieden verkrijgbaar. Midden/eind augustus volgen dan normaal gesproken de kwalitatief beste vijgen van het seizoen uit de genoemde teeltgebieden“, luidt het verder.

Gelijkblijvende afzet
De vijgen hebben zich in de loop der jaren kunnen ontpoppen van exotisch fruit voor de gespecialiseerde vakhandel tot handelsrelevant product. Tijdens het hoofdseizoen (vanaf augustus) worden vooral de zwarte producten zowel in de groothandel alsook in de retail goed verkocht. "Men ziet steeds vaker schaaltjes van vier Turkse vijgen in de retail. Desondanks denk ik dat de afzet de afgelopen jaren eerder stabiel is gebleven", zegt Hüseyin afsluitend.

Voor meer informatie:
Efendi Fruchthandels GmbH
Inh. Hüseyin Gürbüz
Großmarkt München
Halle 3, Stand 61–63
Telefoon:+49 89 767569790
info@efendifrucht.de    

Publicatiedatum: