Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Freshfel Europe's reactie op Farm to Fork-strategie positief

Onlangs publiceerde Freshfel Europe haar eerste reactie op de Farm to Fork-strategie die de Europese Commissie recent bekendmaakte in het kader van de Europese Green Deal. Freshfel is blij met de Farm to Fork-strategie, die bij zal dragen aan de beschikbaarheid van gezonde, veilige en betaalbare voeding voor Europese burgers door middel van maatregelen in alle schakels van de voedselleveringsketen, van de productie tot aan de consumptie. Desondanks blijft Freshfel op haar hoede over de haalbaarheid van de ambitieuze doelen die voor de sector in deze strategie worden omschreven en die mogelijk een belemmerend effect zullen hebben op haar concurrentievermogen.  

De Farm to Fork-strategie biedt de AGF-sector in de eerste plaats een kans om haar bestaande werk verder uit te bouwen, de toeleveringsketens te verduurzamen en de consumptie van verse AGF in de EU te verhogen. De Farm tot Fork-strategie is echter zeer duidelijk in haar ambities voor de agrifood-sector en stelt specifieke doelen om de biologische teel te bevorderen en het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te verminderen. Hoewel Freshfel Europa deze ambitieuze initiatieven onderschrijft, heeft zij haar bedenkingen over de praktische haalbaarheid van een aantal van deze maatregelen op de lange termijn. 

Philippe Binard van Freshfel Europe zei dat de Farm to Fork-strategie een holistische benadering moet hebben en oog moet hebben voor de algehele milieuprestaties van de productie die niet genegeerd moeten worden vanwege de voorkeur voor bio. Maatregelen zoals Integrated Pest Management leveren vaak grotere milieuvoordelen op. Binard benadrukt daarnaast dat het vermogen van de AGF-sector om kwalitatief, veilig, gezond en betaalbaar voedsel aan consumenten te leveren evenals de inkomsten voor telers niet aangetast mogen worden. Telers moeten de beschikking krijgen over effectieve alternatieve middelen om invasieve soorten en plantenziekten te bestrijden wanneer het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan banden wordt gelegd. In haar standpuntennota schetst Freshfel Europe dat het cruciaal is dat de AGF-sector haar  concurrentievermogen behoudt. Om een verstoring van de markt en oneerlijke concurrentie te voorkomen, zouden productiestandaarden en -regels in alle voorstellen in aanmerking genomen moeten worden. 

Freshfel Europe was bovendien teleurgesteld dat de strategie geen concrete initiatieven omvatte voor de directe steun aan de AGF-sector in de EU. Dit ondanks dat er in de strategie verwezen wordt naar de ontoereikende AGF-consumptie in de EU en het feit dat een voeding die rijk is aan groenten en fruit zowel bevorderlijk is voor de gezondheid als het milieu. 

 

Voor meer informatie:
Freshfel
Email: info@freshfel.org
www.freshfel.org

Publicatiedatum: