Chinese knoflookprijs vertoont lichte stijging

De nieuwe knoflookoogst kwam in mei op de Chinese markt. De knoflookprijs was vorig jaar vrij hoog en veel knoflooktelers breidden daarom hun areaal uit. Daarnaast nam het volume per hectare toe en is de gemiddelde omvang van de knoflookbollen vrij groot. Helen van Ju'nan County Green Valley Foodstuff sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de Chinese knoflookmarkt.

"De knoflookmarkt had te lijden onder meerdere sterke schommelingen in de periode na het Chinese lentefestival (25 januari, 2020). Er zijn vele redenen voor deze fluctuaties. De markt is traag en chaotisch sedert de nieuwe oogst op gang is gekomen. De laatste twee dagen hebben handelaren met opslagmogelijkheden echter meer interesse getoond in het kopen van knoflook, wat een lichte prijsstijging in de hand werkte," aldus Helen. "De huidige aankoopprijs van knoflook ligt slechts rond de 1,3 yuan (0,16 euro) per 0,5 kg. Dat is veel lager dan de prijs van 3-4 yuan (0,37-0,49 euro) per 0,5 kg rond deze tijd vorig jaar. De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is de grote productie dit jaar in combinatie met de relatief grote reserves aan knoflook van vorig seizoen. Het marktaanbod is veel groter dan de consumentenvraag en dus is de prijs veel lager dan vorig jaar. De huidige FOB-prijs van Chinese knoflook uit de haven van Qingdao is slechts 489 euro per zeecontainer.

"De lage prijs stimuleert echter ook onze omzet. We hebben de afgelopen weken een groeiend aantal overzeese bestellingen ontvangen. Onze verwerkingsfabrieken hebben al genoeg bestellingen om te blijven werken tot de tweede helft van juni en er zullen nog meer bestellingen volgen."

Op de vraag naar de marktomstandigheden in de afgelopen weken antwoordde Helen: "Hoewel de uitbraak van Covid-19 de afhandeling van scheepscontainers in de grote havens tijdelijk vertraagde en het aantal schepen verminderde, bleef de vraag op de overzeese markt altijd sterk en stabiel. Het aanbod op de overzeese markten was in de periode tussen februari en april relatief klein, omdat de verwerking en distributie werden gehinderd door de Covid-19-pandemie. De exportprijs van knoflook is dan ook gestegen. In april daalde de prijs plotseling van ongeveer 8.000 yuan (1.004 euro) per ton, naar slechts 2.800 yuan (351 euro) per ton. De prijs daalde in deze periode met bijna 1.000 yuan (125 euro) per ton per week.

"Ik denk dat de knoflookprijs stabiel zal blijven in de komende weken. De verkoopprijs is vrij laag en de telers hebben moeite om winst te maken. Ze zullen daarom waarschijnlijk aarzelen voor ze knoflook tegen deze prijs verkopen. Handelaren met opslagruimte moeten ook kijken naar de marktomstandigheden voordat ze besluiten om verse knoflook te kopen. De prijs zal waarschijnlijk niet veel schommelen. Kijk bijvoorbeeld naar de afgelopen weken: de reguliere fluctuatiemarge ligt rond de 0,2-0,3 yuan (0,02-0,03 euro) per 0,5 kg. Op de lange termijn denk ik dat de knoflookprijs dit jaar laag zal blijven. De lage prijs zal de export van knoflook stimuleren, vooral omdat de overzeese marktvraag sterk blijft."

Ju'nan County Green Valley Foodstuff werkt samen met telers in Jinxiang. Hun gecombineerde teeltbedrijven beslaan een areaal van ongeveer 333 hectare. De knoflook van deze teeltbedrijven wordt voornamelijk geëxporteerd naar Europa, West-Afrika en Zuid-Amerika.

Voor meer informatie:
Helen Wang
Ju'nan County Green Valley Foodstuff Co., Ltd.
+86 15666337366
info@garlic86.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven