“Ondanks de storm van vorige week zullen er toch behoorlijk veel meloenen uit Murcia beschikbaar zijn”

De hagelbui van vorige week maandag in de gebieden Campo de Cartagena en Valle del Guadalentín heeft uiteindelijk toch niet zo’n grote impact op de meloen- en watermeloenoogst in de Spaanse regio Murcia, zoals eerst gevreesd werd op basis van de alarmerende foto’s die gepubliceerd werden in de uren direct na de doortocht van de storm. Het onweer hield lelijk huis in Los Martínez del Puerto, Roldán, El Jimenado, Torre Pacheco, Balsapintada, El Algar, Llano del Beal en in het gebied rond Lorca.

Volgens gegevens van de technische dienst van de telers- en exporteursvereniging Proexport heeft de hagel schade toegebracht aan 8 tot 10% van de verwachte volumes voor de rest van de maand juni. "Hoewel de aanblik van de getroffen percelen pijn doet aan de ogen en de schade een groot verlies betekent voor de getroffen telers, heeft de storm geen noemenswaardige invloed op de totale aanvoer van meloen en watermeloen uit de regio Murcia voor de komende weken", verzekert Laureano Montesinos, de voorzitter van het Comité Meloen en Watermeloen van Proexport.

In totaal hebben ongeveer 10.000 ton meloen en watermeloen schade opgelopen. Daar de export van meloen vanuit Murcia vorig jaar 252.298 ton bedroeg en die van watermeloen 179.319 ton, worden er geen grote wijzigingen verwacht in het totale aanbod. Zowel voor de komende twee weken van juni als voor de maanden juli en augustus kunnen de telers de aanvoer aan hun klanten verzekeren.

Het meloenareaal in de regio Murcia bedraagt dit seizoen ongeveer 5.600 hectare en dat van watermeloen 3.100 hectare. De oogst is reeds van start in de buitenteelt, maar pas over twee weken zal die op volle toeren beginnen draaien.

De maten van de eerste geoogste exemplaren, zo kondigde Proexport vorige week al aan, lopen behoorlijk uiteen als gevolg van de regen in de lente. “Toch heeft het fruit de afgelopen week een inhaalslag gemaakt", zegt Laureano.

De meloen Piel de Sapo gaat behoorlijk vlot weg door de goede binnenlandse vraag en het aanbod zal niet lijden onder de hagelschade. De Charentais valt wat kleiner uit dan de andere rassen, omdat de zetting in de maand mei niet naar behoren verliep.

Van watermeloen worden er in juni wat minder volumes verwacht door de hagelschade in Lorca en Campo de Cartagena. De watermeloenen die Murcia op de markt brengt, zijn in alle soorten en maten van zeer goede kwaliteit en smaak.

Voor meer informatie:
Proexport
Av. Ronda de Levante, 1 Entlo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven