Geen bewijs van dumping

Onzekerheid in Tasmaanse fritesindustrie over EU import

Of de goedkope import van Europese aardappelen een bedreiging is voor de Tasmaanse aardappelsector moet nog blijken, maar de branchevereniging AusVeg blijft de zaak onderzoeken en de overheid werkt met de sector samen aan deze kwestie. 

De sector werd zich bewust van het feit dat Europa miljoenen tonnen frites wil lozen die niet afgezet worden als gevolg van de sluiting van  horecagelegenheden door Covid-19 en pleitte bij de regering om te voorkomen dat het product op de Australische markten zou worden gedumpt.

Tyson Cattle van AusVeg is van mening dat het een moeilijke en complexe situatie is, maar dat ze met belangrijke spelers in de markt samenwerken om de situatie voor te blijven. "We hadden gehoord dat er verschillende distributeurs op de markt waren die zich voorbereiden op een toestroom van aardappelen uit Europa, maar we hebben nog geen sterk bewijs gezien dat dit gebeurt. We houden de situatie in de gaten."

"We hebben de opties voor het dumpen van producten en de maatregelen daartegen onderzocht, maar in wezen komt het nu neer op het verzamelen van bewijsmateriaal. De overheid heeft bewijsmateriaal en gegevens nodig. Dus we zorgen ervoor dat als en wanneer het gebeurt we het bewijs zo snel mogelijk kunnen leveren."

Cattle verklaarde dat het dumpen van goedkope, Europese aardappelen op de markt de prijzen voor de telers zou doen dalen. Beau Gooch van Potato Growers Committee zei dat het de aardappelsector kan ruïneren en dat scherp toezicht op de import van aardappelen of bewerkte aardappelproducten gedurende zes maanden nodig is."

"We weten niet zeker of de aardappelen onderweg zijn of wat er aan de hand is, maar we zijn erg bang dat dit zal gebeuren. Door de coronacrisis ligt er al een voorraad in de koelopslag van Simplot en McCains en de supermarkten liggen vol. Als er gedumpt wordt, dan zullen deze fabrieken opgescheept zitten met veel opgeslagen product dat ze niet kunnen afzetten."

Volgens handelsminister Simon Birmingham worden de besprekingen voortgezet: "We zijn op dit moment niet op de hoogte van enig bewijs omtrent deze beweringen."

Bron: theadvocate.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven