Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Veel goede aanbevelingen Aanjaagteam Arbeidsmigranten, op praktisch gebied nog werk aan de winkel"

Glastuinbouw Nederland heeft waardering uitgesproken naar het Aanjaagteam Arbeidsmigranten voor de snelle inventarisatie van de knelpunten en daaraan gekoppelde adviezen. Er is echter ook sprake van praktische onuitvoerbaarheden. Glastuinbouw Nederland investeert samen met LTO Nederland en andere gelieerde sectororganisaties en vakbonden fors in de veiligheid van arbeidsmigranten. Veel aanbevelingen van het team krijgen hun steun, een aantal verdient nuancering, vindt Glastuinbouw Nederland.

De glastuinbouw is een sterke, arbeidsintensieve en toekomstgerichte sector. Werknemers zijn voor ondernemers kostbaar kapitaal. De sector biedt jaarlijks voor 125.000 gemotiveerde mensen interessant, leuk en gevarieerd werk met carrièrekansen. De glastuinbouw is voor tenminste 60% aangewezen op mensen uit andere landen. “Gelukkig heeft het aanjaagteam onder leiding van Emile Roemer de grote inzet van de sector voor de uit het buitenland komende werknemers waargenomen”, aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Aanpak misstanden
Samen met het aanjaagteam, ministeries, vakbonden en de uitzendbranche wil de sector de handschoen oppakken om gezamenlijk een vuist te maken tegen uitzendbureaus, inleners van uitzendbureaus en ander werkgevers die de regels niet serieus nemen en daardoor veel schade aanbrengen. “Ondernemers die het goed doen, zouden op bepaalde gebieden meer moeten worden gefaciliteerd. Doel is die inzet te waarderen en om positief gedrag bij andere bedrijven te bevorderen”, aldus Sjaak van der Tak.

Ook LTO vindt dat er goede aanbevelingen tussen zitten, maar er zijn ook praktische onuitvoerbaarheden. “Seizoenskrachten leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse land- en tuinbouw en daarmee de Nederlandse economie. We zijn er trots op elk jaar zo’n 170.000 arbeidsmigranten te mogen verwelkomen en nemen onze verantwoordelijkheid door goede, veilige arbeidsomstandigheden te bieden – ook in coronatijd. We hebben daarom met de bonden zo snel mogelijk een protocol voor veilig werken, reizen en wonen ontwikkeld,” aldus Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Werkgeverschap en Economisch Beleid bij LTO Nederland. “Gezondheid moet voorop staan, zoals ook het aanjaagteam zegt. Tegelijkertijd moeten maatregelen wel begrijpelijk, praktisch en haalbaar zijn en passen in de bredere context van een maatschappij die weer op gang komt. Daarin knelt het advies op sommige punten, zowel op de korte als de langere termijn.” 

Ook de FNV is blij met het advies van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten dat direct moet worden ingegrepen op de schrijnende en onveilige woon-, vervoers,- en werksituatie van arbeidsmigranten in onder andere de slachthuizen, distributiecentra en bedrijven in de land- en tuinbouw. Ook is FNV blij dat het aanjaagteam de term ‘gemeenschappelijk huishouden’ voor deze groep afwijst, omdat hierdoor werkgevers de woonsituaties met opeengepakte arbeidsmigranten en groot verloop niet meer in stand kunnen houden.

Zorg over woonadvies
Het aanjaagteam adviseert te komen tot een situatie dat iedere arbeidsmigrant beschikt over een eigen kamer, tenzij sprake is van individuen met een affectieve relatie. Glastuinbouw Nederland vindt dit geen reële oplossing. Mede in het licht van het bestaande tekort aan woonruimte en de drukke zomerperiode die voor ons ligt. Uitdaging is een oplossing te vinden voor de drie door het aanjaagteam benoemde belemmeringen om een gemeenschappelijke huishouding te handhaven:

  • Verplichte actuele registratie in elke gemeente van verblijfsadres van arbeidsmigranten in bevolkingsregister;
  • Stabiele samenstelling van de groep arbeidsmigranten in één woning van een beperkte omvang vergelijkbaar met een gezinsomvang;
  • Real time beschikbare informatie over woonsituatie bij eventuele controle van een voertuig.

Vervoer
Veel migranten werken langdurig bij telers en wonen in vaste groepen ook langdurig bij elkaar. “Om zo’n groot probleem op te lossen moet het toch mogelijk zijn om de relatief eenvoudige aspecten van de punten 1 en 3 in een publiek private samenwerking op te lossen”, aldus Sjaak van der Tak. Voortbouwend op het voorgaande standpunt over ‘gemeenschappelijk huishouden’ en met inachtneming van het protocol van de Stichting van de Arbeid is Glastuinbouw Nederland van mening dat een ‘gemeenschappelijk huishouden’ samen moet kunnen reizen met inachtneming van de RIVM-regels.

Protocol in risico-inventarisatie en Arbo catalogus
In samenwerking met LTO Nederland, andere sectororganisaties en vakbonden wil Glastuinbouw Nederland het protocol agrarische sector verwerken in de sectorale risico-inventarisaties. “Wij zijn als Glastuinbouw Nederland ook positief het protocol te vertalen naar de Arbo catalogus om daarmee enerzijds een voorbeeldenboek aan de sector ter beschikking te stellen en anderzijds een kwaliteitsstandaard neer te zetten. Dit alles in lijn met de adviezen van het aanjaagteam”, sluit Sjaak van der Tak af.

Bron: Glastuinbouw Nederland, Rijksoverheid, LTO, FNV

Publicatiedatum: