VAE en Saoedie-Arabië op koers om Iran in te halen als grootste dadelproducent

Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten breiden hun dadelpalmboomgaarden uit en dat maakt hen tot geduchte concurrenten van Iran op de internationale dadelmarkt, zo laat de voorzitter van de Landelijke Vereniging van Iraanse Dadeltelers weten. 

"Momenteel ligt onze jaarlijkse productie slechts 50.000 tot 100.000 ton boven die van deze twee landen. Dit vraagt om onmiddellijke actie van Iraanse telers en handelaren, die hun marketing zouden moeten verbeteren om de Iraanse dadel beter te kunnen promoten," aldus Mohsen Rashid Farrokhi.  

De voorzitter zegt dat Afghanistan van plan is om een deel van haar opiumpapaverteelt te vervangen door dadelpalmen. Gezien de beperkte beschikbaarheid van geschikte locaties voor dadelpalmboomgaarden zal dit land echter internationaal niet kunnen concurreren met Iran. 

Zahra Jalili Mogaddam van het ministerie van Landbouw zegt dat Iran op Egypte na de grootste dadelproducent ter wereld is met een jaarlijkse productie van zo'n 1,2 mln ton, wat neerkomt op 10% van de totale wereldproductie. 

Er worden in Iran tientallen verschillende dadelrassen geteeld. Rashid Farrokhi vertelt dat Iran ongeveer 20% van haar totale dadeloogst exporteert. Noord-Amerika, de Europese Unie, Rusland, India en China zijn de belangrijkste exportmarkten voor Iraanse dadels. 

In Iran bedraagt de gemiddelde dadelconsumptie per hoofd van de bevolking 3 kilo. De dadels worden in zes Iraanse provincies geteeld, Kerman, Sistan-Baluchestan, Khuzestan, Hormozgan, Bushehr en  Fars. Dit jaar waren de grootste aantallen afkomstig uit Kerman, Sistan-Baluchestan en Khuzestan. Samen waren deze drie provincies goed voor 800.000 ton (70%) van de totale productie.

Bron: financialtribune.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven