Sylvie Recouvrot, Midiflore:

"Goede vraag naar HEV-gecertificeerde courgettebloemen"

Midiflore biedt momenteel in haar assortiment kleurrijke producten courgettebloemen aan. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van aromatische kruiden en eetbare bloemen. "We zijn bijna een maand geleden begonnen met oogsten. Het seizoen eindigt rond september/oktober. Vorig jaar was er veel vraag naar het product, dus hebben we de plantage dit jaar uitgebreid," zegt Sylvie Recouvrot, manager van Midiflore.

Heropening van restaurants doet de vraag weer opleven
De activiteiten van het bedrijf, dat zich vooral richt op restaurants als eindklanten, zijn tijdens de lockdown helaas vertraagd. Maar de heropening van restaurants doet de vraag weer opleven. "We hebben nu weer een goede vraag naar onze producten. Vooral courgettebloemen worden gebruikt in de traditionele gerechten van Zuid-Frankrijk. Ze kunnen worden verwerkt tot beignets, gevuld of gebruikt in kabeljauwstoofpot. Het gebruik ervan is erg populair," vertelt Sylvie.

Veelbelovende markt voor eetbare bloemen
De Fransen zijn over het algemeen niet gewend om bloemen te eten, maar Sylvie is ervan overtuigd dat de markt zich zou kunnen ontwikkelen door te communiceren over deze onbekende producten, die in de keuken met name worden gebruikt vanwege hun decoratieve waarde. "Er is echt een veelbelovende markt voor deze producten. Tegenwoordig gebruiken consumenten af en toe eetbare bloemen, meestal om gerechten te imiteren die in een restaurant worden geserveerd. Maar ik geloof dat de markt zich zal ontwikkelen. Sociale netwerken, zoals Instagram, zijn ook een enorme hulp om deze producten bekendheid te geven."

Met de hand geoogst
Sylvie werkt graag tussen de bedwelmende geuren en felle kleuren van de bloemen, de oogst is een minutieus werkje. "Al onze bloemen worden met de hand geoogst. We plukken momenteel 1.000 courgettebloemen per dag. Eenmaal geoogst worden de bloemen nog dezelfde dag naar onze klanten gestuurd om een maximale versheid te garanderen. Als familiebedrijf blijven we inspelen op de vraag van onze klanten en passen we ons aan. We proberen dus zoveel mogelijk te planten op basis van de vraag. Vorig jaar hadden we in totaal 27 bloemenreferenties. We hebben ervoor gekozen om alleen onze productie te verkopen en enkel met seizoensbloemen te werken. En als het seizoen ten einde loopt, halen we ons aanbod niet uit een ander land. Zo promoten we het Franse product."

Biodiversiteit
Sinds de overname van het bedrijf zijn de teeltmethoden drastisch veranderd. "We zijn gestopt met alle fytosanitaire behandelingen en we werken nu alleen nog maar biologisch. Sinds dit jaar hebben we het HEV-certificaat verkregen en sommige producten profiteren van het biologische label. Sinds we met de behandelingen zijn gestopt, is het aantal bijen in onze velden behoorlijk toegenomen. Zelfs de naburige telers kunnen hun ogen niet geloven. Ze hebben nog nooit zoveel bestuivers op de percelen gezien. We laten ook egels los om naaktslakken te bestrijden en we bevorderen de biodiversiteit waar we maar kunnen, bijvoorbeeld door hagen tussen de percelen te plaatsen."

Over Midiflore
Midiflore heeft dertig jaar ervaring. Het bedrijf is gevestigd in het zuiden van Frankrijk en is vier jaar geleden overgenomen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van aromatische kruiden, maar het nieuwe management heeft besloten om ook de teelt van eetbare bloemen te ontwikkelen. Het areaal beslaat 10 hectare, meestal in open velden maar ook in kassen en schaduwkassen. De vele bloemen die Midiflore heeft geplant zijn onder andere komkommerkruid, viooltjes, begonia's, Oost-Indische kers, mimosa en fuchsia's.

Voor meer informatie:
Sylvie Recouvrot
Midiflore
contact@midiflore.com
www.midiflore.com


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven