Zimbabwe: Aardappeltelers hebben genoeg van dure pootaardappelen

Een kg pootaardappelen is volgens de Federation of Irish Potato Farmers' Cooperatives in Rwanda gestegen van €0,37/€0,46 tot €0,65 tijdens het laatste seizoen dat eindigde in februari 2020.

Als een kg pootaardappelen €0,65 kost, moet een teler ongeveer €1.302/ha investeren, omdat er volgens gegevens van de Rwandaanse Landbouwraad naar schatting 2.000 kg/ha nodig is. De prijs voor een kg consumptieaardappelen ligt meestal rond de €0,18.

Uit de cijfers van het Seasonal Agricultural Survey - 2020 van het Nationaal Instituut voor de Statistiek van Rwanda blijkt dat er acht ton aardappelen/ha zijn geteeld. Dat zou een investering zijn van ongeveer €1.488. Als in de teeltkosten ook meststoffen, arbeidskosten, gewasverbeterings- en beschermingsmiddelen worden meegerekend, blijft er voor de teler te weinig over om er voordeel uit te halen.

In een gesprek met The New Times zei Vincent Havugimana, de voorzitter van de Federatie van Ierse aardappeltelerscoöperaties in Rwanda, dat het tekort aan pootaardappelen voor de telers een grote zorg is en dat dit moet worden aangepakt.

Havugimana: "Er is een tekort aan pootaardappelen, waarbij de prijs is gestegen. Er wordt weinig vermeerderd, terwijl de opbrengst tijdens het laatste seizoen daalde."

Hij riep op tot een grotere inspanning om de pootaardappelteelt en de beschikbaarheid voor telers te verhogen door het bevorderen van  veredeling, waarbij hij wees op de noodzaak van onderzoeksontwikkeling om te komen tot nieuwe aardappelrassen met een hoge opbrengst.

"De beschikbare pootaardappelen zijn over het algemeen oud, waardoor ze minder opleveren. Ondertussen zijn er ongeveer acht nieuwe pootaardappelrassen ontwikkeld, maar deze zijn niet toegankelijk voor telers, omdat het veredelingsprogramma nog niet is afgerond."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven