Primeurverkoop levert € 7.500 euro op voor VZW Kom Op Tegen Kanker

BelOrta opent Belgisch kersenseizoen in aanwezigheid van Minister Crevits

Vandaag trapte BelOrta – in aanwezigheid van Minister van Landbouw Hilde Crevits – het seizoen af met de verkoop van de allereerste kersen van 2020. Bovendien werd de primeuropbrengst van € 7.500 integraal geschonken aan de VZW Kom Op Tegen Kanker. Het Belgische kersenseizoen loopt van half juni tot begin augustus.

Kersen maken een belangrijk deel uit van het breed BelOrta zachtfruit assortiment. Direct bij aankomst op de veiling worden de kersen gehydrokoeld. De kersen krijgen een letterlijke ijskoude douche en raken op deze wijze onmiddellijk ingekoeld tot in de pit, een proces hetwelk de houdbaarheid aanzienlijk bevordert. Als laatste stap worden de kersen gesorteerd op een ultramoderne elektronische sorteermachine. Hierdoor kunnen uitermate homogene partijen gecreëerd worden van gelijke rassen, sorteringen en kwaliteiten. Tijdens het sorteerproces worden de kersen ook direct ingepakt in de juiste eindverpakking. Op die manier wordt vermeden dat er achteraf nog extra handelingen moeten gebeuren.

De Belgische consument is de laatste jaren volledig overstag gegaan voor deze kersen van eigen bodem, getuige de sterke stijging van de binnenlandse consumptiecijfers. GfK-cijfers over de versmarkt (i.o.v. VLAM) tonen aan dat de Belgische consument in 2019 gemiddeld 2,9 kg zachtfruit consumeerde, waarvan 0,5 kg kersen. Kersen zijn vooral populair in Vlaanderen en Brussel, bij samenwonende gezinnen en bij de bevolking ouder dan 40 jaar.

Kom Op Tegen Kanker.
Kom Op Tegen Kanker is een non-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Dit doet ze o.a. door zorgprojecten op te zetten of financieel te ondersteunen en steun aan wetenschappelijk onderzoek te verlenen. De middelen om deze activiteiten te ondersteunen, komen van giften en verscheidene nationale acties, waaronder de 1.000 Km voor Kom Op Tegen Kanker.

Vlaams minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits: “Onze telers staan elke dag garant voor lekker en gezond fruit en groenten van een hoge kwaliteit. De consument houdt enorm van het brede assortiment fruit dat met veel liefde, met innovatieve technieken en hard werken in de winkelrekken komt. Dat onze fruittelers via de coöperatieve BelOrta gezamenlijk initiatieven nemen, investeren en voortdurend vernieuwen toont hun enorme veerkracht aan. En met de schenking van de opbrengst van de eerste kersen aan Kom op Tegen Kanker tonen ze bovendien hun warm hart. Dat is de kers op de taart! Om vingers en duimen bij af te likken.” 

Marc Michils, Algemeen Directeur van VZW Kom Op Tegen Kanker, vult aan : “We zijn vereerd dat de opbrengst van de eerste kersen voor Kom op tegen Kanker bestemd is. De kans dat je kanker krijgt helemaal de wereld uit helpen, is niet mogelijk. Het risico op kanker verkleinen door anders te eten, kan wél. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door meer groenten en fruit te eten, kom je al een heel eind. Kies je voor seizoensgroenten en –fruit van bij ons, dan krijg je bovendien zoveel voedingsstoffen als mogelijk binnen.”

Enkele cijfers

  • Het BelOrta zachtfruitassortiment omvat meer dan 15 soorten
  • In 2019 werden meer dan 2,6 miljoen kg kersen verkocht bij BelOrta
  • Een stijging van meer dan 1 miljoen kg t.o.v. 2018
  • Capaciteit sorteermachine : 4.200 kg/uur
  • Capaciteit hydrocooling : 6.000 kg/uur
  • Brengt kersen van veldwarmte tot 0,5 C° op 10 minuten tijd
  • Gemiddelde Belg consumeert 0,5 kg kersen per jaar (aangekocht via het verskanaal)
  • 40% van alle Belgen consumeert elk jaar kersen

Voor meer informatie:|
Glenn Sebregts
BelOrta
Tel. : +32(0)15 565 272
glenn.sebregts@belorta.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven