Minister Schouten reageert op vlucht HZPC naar Canada:

'Verdwijnen rassenontwikkeling onwenselijk'

Landbouwminister Carola Schouten kan voorlopig niets doen tegen de vlucht van het aardappelbedrijf HZPC uit Joure naar Canada. Europese regels staan gentechnologie binnen de EU simpelweg niet toe. HZPC verplaatst in 2021 veldproeven naar Canada. In dit land mag het volop experimenteren. Veredelaars in de VS en Canada kweken al aardappelen die volledig resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte phytophtora.

"Op de lange termijn is het voor Nederlandse veredelaars onwenselijk dat de ontwikkeling van nieuwe rassen uit Europa gaat verdwijnen omdat op het gebied van veredeling in de Verenigde Staten en Canada minder strenge regels gelden", schrijft  landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer

Experimenteel materiaal
Voor HZPC reden om in 2021 veldproeven te verplaatsen naar Canada. Schouten acht de risico's van de regelgeving voor Nederlandse bedrijven op korte termijn niet al te groot. 'Immers, voor een bedrijf als HZPC gaat het om experimenteel materiaal. Mochten de experimenten succesvol zijn, dan duurt het alsnog enige jaren voordat de hieruit voortkomende rassen op de markt zullen komen."

Klik hier voor de vragenbeantwoording van minister Schouten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven