David Hage: "Mooie aanvoer en tevredenstellende prijzen"

Eerste Alvantho-aardappelen geveild zonder publiek

Tholen - De eerste veildag van de Thoolse Alvantho-aardappelen viel vanmorgen niet alleen vrij laat uit, het was ook een stuk rustiger in de afmijnzaal dan andere jaren. Als gevolg van de Corona-maatregelen was een deel van de handel niet aanwezig en waren ook de telers, publiek en pers niet present. Via een livestream kon echter iedereen de eerste veiling volgen en directeur David Hage zag het voordeel er dan ook maar van in. "We hopen hiermee de nieuwe Alvantho-aardappelen nog breder onder de aandacht te krijgen en voor de bekendheid is dat een pluspunt.We hopen dat straks de vroege Thoolse aardappel in één adem wordt genoemd met nieuwe haring en asperges"


Foto's: Jack Westdorp

Was vorig jaar de eerste veiling op 28 mei, dit keer viel de veiling een stuk later uit. In zijn voorwoord blikte David terug op de late voorjaarswerkzaamheden door de vele regen, waarna het planten vrij vlot verliep maar de structuur niet optimaal was en door het late tijdstip minder percelen met plastic werden afgedekt. "Vervolgens werd het extreem droog, niet eerdere hebben we het zo vroeg in het jaar zo droog gehad. Nu kunnen de telers in Tholen het watertekort nog opvangen met het beschikbare zoet water, maar tegen de schrale noordoostenwind hadden we geen remedie. Nu heeft het gelukkig dit weekend goed geregend en we voorzien dan ook dat de oogst goed op gang gaat komen."


Foto's: Jack Westdorp

Traditiegetrouw blikte de veilingdirecteur ook terug op het vorige seizoen. "Voor velen een jaar dat herinnerd zal worden als het tweede jaar op rij met tropische temperaturen en een enorm neerslagtekort. Mede door het beregenen, viel de opbrengst nog niet eens tegen, al lag die wel onder het vijfjarig gemiddelde. De afzet liep in eerste instantie vlot weg tegen redelijke prijzen. Alleen de Bildstar liep minder vlot, de vroege gingen nog wel, maar toen vervolgens de afzet richting wasserij en kleinverpakking moeizaam liep, is een groot deel in de export terecht gekomen." 


Foto's: Jack Westdorp

"Aanvankelijk leek er gedurende het seizoen voldoende perspectief voor de afzet, maar toen de horeca moest sluiten als gevolg van de Corona-maatregelen, was de markt meteen ontwricht. Met name de industrie kwam zwaar onder druk en dankzij de regeling van de overheid zijn veel partijen bij het voer beland. Inmiddels start de industrie weer langzaam op. De afzet van tafelaardappelen liep daarentegen vanaf het begin goed door. Gedurende de hamsterweken kwamen verpakkers zelfs handen tekort. De oogst van de buitenlandse oogst is maar gewoontjes en de prijzen daarvan liggen op een hoog niveau. We gaan er dan ook maar vanuit dat we met onze Alvantho-aardappelen de consument kunnen voorzien van een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam product tegen een reële prijs."


Foto's: Jack Westdorp

Het eerste kistje werd zelfs voor een torenhoge prijs verkocht, maar dat was toen aardappelhandelaar G. Kruythof namens de gezamenlijke bij 1.000 euro op de knop drukte voor het goede doel: Alzheimer Nederland. De veiling zal dit bedrag verder aanvullen tot 1.500 euro. Ook de overige aardappelen gingen voor redelijke prijzen weg. Er waren was een aanvoer van 75 ton primeuraardappelen, bestaande 1.200 kisten Doré, 1.800 kisten Frieslander, 150 kisten Première, 100 kisten Drielingen en 15 kisten kriel aangevoerd en deze gingen voor de volgende prijzen van de hand:


Prijzen (per 100 kilo)
Doré: € 67,00 - € 81,90
Première: € 70,10
Frieslander: € 57,00 - € 66,60
Drieling: € 37,90 - € 44,20
Kriel: € 80,20 - € 88,20


Foto's: Jack Westdorp

David Hage kon tevreden zijn. "De handel ging vlot weg. We hadden een mooie aanvoer en ik denk dat we tevreden kunnen zijn met de prijsvorming."

Voor meer informatie
Alvantho
David Hage
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
Tel: 0166-652450
Fax: 0166-653488
veiling.sa@alvantho.nl  
www.alvantho.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven