Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Begin oogst verse ‘Heideknoblauch’ van Duitse bodem

Twee jaar geleden besloten de Nedersaksische telers Jonas Rantze en Carsten Warnecke hun krachten te bundelen en samen knoflook te gaan verbouwen. Intussen is 'Heideknoblauch' een vast onderdeel geworden van de Noord-Duitse handel. Vooral in tijden van corona is de binnenlandse verse, groene knoflook bijzonder gewild, merken de telers met tevredenheid op.

Verse knoflook in dozen van 5 kg voor de regionale markt
Foto: Heideknoblauch GbR

De oogst in Dedelstorf in Nedersaksen is nu al een goede week aan de gang: De verse knoflook van de Lüneburger Heide wordt met de hand geoogst en verwerkt voordat de goederen worden geleverd aan de regionale detailhandel of aan partners op de Hamburgse groothandelsmarkt. "Ook wij hebben duidelijk te kampen met de droogte, hoewel onze locaties zijn uitgerust met passende irrigatiesystemen. De oogst verloopt nog steeds volgens plan, maar de komende 10 dagen zullen beslissend zijn voor de rest van het seizoen," aldus Warnecke.

Verse knoflook: regionaal en uniek
De verse knoflook heeft een diameter van ongeveer 5 cm en is te onderscheiden van het gedroogde equivalent door de groene stengel. Waarschuwing: "Normaal gesproken zouden we de markten tot augustus van verse goederen voorzien en de gedroogde knoflook direct daarna leveren. Als de verkoop echter doorgaat zoals gepland, zullen we dit jaar aan het einde van het seizoen volledig uitverkocht zijn en zullen we geen gedroogde goederen leveren."

De verse knoflook is meestal iets kleiner dan het geïmporteerde product (minstens 60 gram) en heeft een diameter van ongeveer 5 cm.
Foto: Heideknoblauch GbR

Volgens Warnecke heeft de coronacrisis nauwelijks invloed op de knoflookmarkt. "Als dat zo is, dan alleen op een positieve manier, omdat de consument nu meer aandacht besteedt aan regionale producten." Door de vers geoogste kwaliteit heeft heideknoflook een extra toegevoegde waarde ten opzichte van de meestal gedroogde ingevoerde goederen. "In de verssector hoeven we niet te vechten tegen goedkope Chinese importproducten. Bovendien hebben we geen lange transportroutes naar de afzetmarkt en hebben we een aantrekkelijk, regionaal productconcept. We leveren niet alleen knoflook, maar ook een aantrekkelijk merk."

Erkenningswaarde op de markt
De knoflook wordt meestal los verpakt in kartonnen dozen van 5 kg en vervolgens geleverd aan regionale markten. "In het begin was het echter moeilijk om nieuwe klanten voor het concept te winnen," legt Warnecke uit. "We zijn zelf naar de groothandelsmarkt gereden en hebben ons product en merk aan de lokale handelaars voorgesteld. Zo wisten we enkele vaste partners voor het concept te winnen. Ons doel is niet om iedereen te bedienen, want we willen koste wat het kost een zekere exclusiviteit behouden."


Dankzij de duurzame verpakking in kartonnen dozen en het opvallende bedrijfslogo heeft het merk Heideknoblauch binnen drie jaar een hoge herkenningswaarde op de markt gekregen.
Foto: Heide Knoflook GbR

Toekomst: Verfijning van de teelttechniek
Er worden drie soorten knoflook geteeld op een areaal van ongeveer 2 ha. Afhankelijk van de vraag kan de capaciteit de komende jaren achtereenvolgens worden uitgebreid. "Voorlopig zijn we van plan om te investeren in marketing, opslag en teelttechnologie. Omdat de knoflook zelf groeit en bloeit, is de verbetering van de planttechniek en het verfijnen van het teeltproces de volgende stap. We zijn nog geen perfecte telers, maar we hebben wel de ambitie om beter te worden."

Meer informatie:
Carsten Warnecke
Heideknoblauch GbR
Am Mühlenfeld 4
29386 Dedelsdorf
+49 1726 322 877
info@heideknoblauch.de
www.heideknoblauch.de

Publicatiedatum: