Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andreas Schindler (Don Limon) over het overzeese citrusseizoen

"Grote vraag en bovengemiddelde prijzen kenmerken de markt"

"Sinds het begin van het jaar zien we bij de categorie citrus een toegenomen vraag tegen stabiele, hoge prijzen. We vermoeden dat in tijden van corona de mensen hun immuunsysteem willen versterken met vitamine C. Onder andere vanwege deze toegenomen vraag kon men vroeger dan anders voor producten vanuit het zuidelijk halfrond kiezen", zegt Andreas Schindler, directeur van de firma Don Limon en deskundige op het gebied van zomercitrus. Hij ziet groot groeipotentieel voor het marktsegment, zegt hij in een interview. 

 


Argentijnse citroenen

Citroenen: vroege start van het seizoen overzee
Bij de citroenen is de Spaanse oogst in 2020 erg klein geweest, aldus Andreas. "Bij de citroenen hadden we in 2019 aan het begin van het overzeeseizoen nog aanzienlijke voorraden uit Spanje. Logischerwijze valt de oogst dit jaar dan ook wat kleiner uit, waardoor we reeds eind mei – zes weken vroeger dan vorig jaar – de eerste partijen uit Argentinië konden verladen.“ 


Zuid-Afrikaanse sinaasappelen

Sinaasappelen: Zuid-Afrikaans seizoen staat in de startblokken
Ook bij de sinaasappelen is men relatief vroeg van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond overgestapt. In mei bestond er een grote vraag naar Egyptische sinaasappelen met bovengemiddelde prijzen. De export van deze sinaasappelen naar Europa loopt nu langzaam ten einde. Nu wacht men op de eerste ladingen uit Zuid-Afrika, bevestigt Andreas. "De eerste Zuid-Afrikaanse navelsinaasappelen zullen vermoedelijk in de tweede week van juni arriveren. Begin juli verwachten we dan de eerste Valencia-sinaasappelen.“

Grapefruits: Zuid-Afrikaanse Star Ruby domineert de markt
Bij de grapefruits is het startschot van het Zuid-Afrikaanse seizoen reeds gevallen en de eerste partijen zijn reeds in de handel verkrijgbaar. "Bij de grapefruits domineert Zuid-Afrika tussen juni en augustus nog steeds de markt. Persoonlijk ben ik van mening dat de Zuid-Afrikaanse Star Ruby uniek is vanwege de evenwichtige verhouding tussen zoet en zuur. Verder is er nog de Ruby Red, eveneens uit Zuid-Afrikaanse teelt. Dit ras wordt vooral in Frankrijk goed ontvangen.“


Limes worden nog steeds hoofdzakelijk aan de Amerikaanse retail geleverd. Desalniettemin wint het product ook op de Europese markt snel aan betekenis.

Limes: de wortels van het merk Don Limon
Door de jaren heen is het familiebedrijf Schindler uit Hamburg uitgegroeid van een klassieke, nationale groothandel tot een wereldwijd opererende leverancier van zuidvruchten en exoten. De mondiale expansie begon in 2007 met de introductie van het inmiddels beproefde merk Don Limon. "We leveren vanuit Mexico aan de VS, Europa, Japan en Zuid-Korea. De VS is echter nog steeds met afstand onze belangrijkste afzetmarkt. In de week van de Super Bowl gaan er meer limes uit Mexico naar de VS dan in een heel jaar naar Europa“, zegt Andreas. Limes worden hoofdzakelijk uit Mexico afgenomen. Tussen december en mei worden de markten in het bijzonder van Braziliaanse producten voorzien.


Twee vertegenwoordigers van Don Limon op de Fruit Logistica van dit jaar. In de loop der jaren heeft het bedrijf een omvangrijk netwerk op kunnen bouwen met contractteelt in alle belangrijk landen en wereldwijde afnemers. Andreas: "Voor ons is het belangrijk om alle onderdelen van de toegevoegde waardeketen evenals de complexiteit van de afzonderlijke markten te begrijpen."


Zomercitrus, vers gearriveerd vanuit overzee

Easypeelers: groeimarkt van de nabije toekomst?
De laatste pijler op het gebied van zomercitrus wordt gevormd door het klein citrus ofwel de easypeelers, bijvoorbeeld Orri en Nadorcott. "Dit segment heeft zich in de afgelopen vijftien jaar snel ontwikkeld. Er werden meerdere goede rassen geteeld, zodat een verzorging het hele jaar door steeds beter gegarandeerd kan worden. Hierdoor zijn de easypeelers inmiddels geen seizoensproduct meer. In eerste instantie werd er vooral in de VS zeer veel in de productmarketing geïnvesteerd, deze trend ziet men momenteel ook in Europa. Daarom zie ik ook in de nabije toekomst een groot groeipotentieel, juist op de Europese markt", luidt het tenslotte.

Voor meer informatie:
Don Limon
Andreas Schindler
Banksstraße 28
F-245, 20097 Hamburg
Tel.: +49 (0) 40 30 95 49 90
aschindler@don-limon.de  
Web: www.don-limon.com  

Publicatiedatum: