Voedzame snacks uit appelafval

De Cornell University doet onderzoek naar manieren om appelafval te verwerken tot voedzame en smakelijke producten. De productie van appelsap, jam en cider laat uiteindelijk ongeveer een derde van het fruit als afval achter.

Het verwerken van appelen tot voedselproducten laat pommade achter: de schil, de zaden, de kern, de stengels en het zachte weefsel van de vrucht. Ongeveer 25 tot 40% van de appelen en andere fruitsoorten eindigt als afval, dat weinig economische waarde heeft en het milieu vervuilt.

Nu wil Cornell met zijn onderzoek de voedzame resten gebruiken in snacks en granen, waardoor er minder afval ontstaat en nieuwe economische kansen voor bedrijven in New York worden gecreëerd.

Syed Rizvi, een internationale hoogleraar op het gebied van voedselprocestechniek aan het College of Agriculture and Life Sciences, heeft van de Foundation for Food and Agriculture Research en de New York Apple Association een bedrag van € 477.000 aan subsidies ontvangen. Een investering van bijna € 886.000 zal helpen bij de ontwikkeling van technologieën om de voedingskwaliteit van pommade te behouden en om te zetten in eetbare voeding met een hoog voedingsgehalte.

Rizvi vertelt aan localsyr.com: "Appelpommade is een goede bron van energie en voeding en vandaar kwam de vraag hoe we dat kunnen omzetten in iets voedingsrijks en eetbaars waarvoor consumenten bereid zijn om geld aan uit te geven."

Rizvi en zijn team bestuderen de snackindustrie, vooral omdat kinderen ongeveer een kwart van hun calorieën uit snacks halen. "Een voorbeeld is hapklare snackvoeding, zoals wij deze nu produceren. Het is een zeer goed kwaliteitsproduct dat volledig is gemaakt van appelpommade, waaraan enkel wat zetmeel en eiwit is toegevoegd."

Ruwweg een derde van alle in de VS geteelde appelen wordt gebruikt voor verwerking. Gemiddeld teelt New York ongeveer 240.000 ton  appelen die jaarlijks worden bewerkt, wat resulteert in ongeveer 80.000 ton pulp.

Rizvi denkt dat de lengte van het appelseizoen een andere uitdaging is. "Dus je krijgt in de korte tijd die je hebt een enorme hoeveelheid appelpommade en daarom moeten we manieren vinden om deze op te slaan en te gebruiken wanneer we het nodig hebben."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven