Onderzoek Rice University

Eieren bruikbaar als voordelige coating voor AGF

Onderzoekers van Rice University menen dat eieren die anders weggegooid zouden worden, gebruikt kunnen worden als basis voor een goedkope coating om AGF te beschermen tegen bederf. Onderzoeker Pulickel Ajayan en zijn team ontwikkelden een coating met een dikte van één micron die als oplossing kan dienen en die ook nog een milieubewust is. 

Na toepassing van de coating door middel van sprayen of onderdompelen zijn de groenten en fruit beter en langduriger bestand tegen bederf. Het effect is vergelijkbaar met dat van veelgebruikte coatings, zoals was, maar met minder inherente problemen.

Voor de coating worden eieren gebruikt die de markt nooit zullen halen. In de VS worden jaarlijks meer dan zeven miljard eieren geproduceerd, waarvan 3% niet aan de marktspecificaties voldoet. Hierdoor worden er ieder jaar ruim 200 miljoen eieren weggegooid. 

Naast het feit dat de coating eetbaar is, gaat hij ook uitdroging tegen en biedt hij bescherming tegen bacteriën. De coating is water- en gasdoorlaatbaar en dat voorkomt uitdroging en vroegtijdige rijping. De coating is bovendien volledig natuurlijk en verwijderbaar met water. 

De coating bestaat voor bijna 70% uit eiwit en eigeel. Het overige deel bestaat uit cellulose op nanoschaal, dat dient als barrière tegen water en voorkomt dat de AGF verschrompelen, een kleine hoeveelheid curcumine voor de antibacteriële werking en wat glycerol voor de elasticiteit. 

Bron: futurity.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven