Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Transnet stelt sector gerust dat terminals in de haven van Kaapstad operationeel blijven

Situatie haven Kaapstad niet normaal nu aantal Corona-besmettingen in Westkaap toeneemt

In een onlangs gepubliceerd persbericht spreekt Transnet, het Zuid-Afrikaanse havenbedrijf, berichten tegen dat de Cape Town Container Terminal (CTCT) dicht zou zijn en stelt zij klanten gerust dat zowel de CTCT als de Cape Town Multi-Purpose Terminal operationeel zullen blijven. 

Alle exportproducten zullen worden verwerkt, laat Transnet aan haar klanten weten. De haven werkt op een capaciteit van twee aankomsten en vier ploegen per dag. Vorige week liet Transnet weten zich vanaf 1 juni te beroepen op overmacht in haar containerterminal. 

De fruitsector is via de landbouwkamer Agbiz in overleg gegaan met de regering over de huidige alarmerende toestand in de Cape Town Container Terminal. Gisteren draaide de terminal op slechts 40% van haar capaciteit. 

De haven van Kaapstad

Personeel heeft angst voor Covid-19
Nadat de eerste Covid-19-gevallen in de containerterminal van Kaapstad werden bevestigd, werd de terminal op 10 mei stilgelegd om grondig te worden gedesinfecteerd. 

Het havenbestuur maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid omdat het personeel, in een veel kleinere bezetting, moeite heeft om de zich opstapelende vracht te verwerken. 

In het persbericht schrijft Transnet het volgende: "Ondanks het toestaan van een periode van quarantaine in afwachting van de resultaten, gaat het laden en lossen van vracht door."

Ook de Ngqura Container Terminal (Coega) in de buurt van Port Elizabeth in de Oostkaap werd onlangs grondig ontsmet nadat er onder het personeel Covid-besmettingen waren vastgesteld. 

De West- en Oostkaap zijn samen goed voor ruim 78% van het totale aantal Covid-besmettingen in Zuid-Afrika. 

Enorme druk op haven
De druk op de haven van Kaapstad is enorm, laten ingewijden aan FreshPlaza weten. De vertragingen voor het aanleggen lopen op tot 13 - 15 dagen en alle stekkerplaatsen zijn in gebruik.  

"Waar we voorheen één dag nodig hadden voor twee ladingen, hebben we nu twee dagen nodig voor het verwerken van één lading," laat een expediteur weten.

"Het is geen normale situatie," bevestigt een havenmedewerker, "maar we houden de terminal open."

"We duimen dat de haven open blijft"
De containerdepots en de koelhuizen met appelen en citrus in de Westkaap raken steeds voller.

"We duimen dat de haven open blijft," zegt een medewerker van een pakstation tegen FreshPlaza. 

Tien dagen geleden brak er op een containerschip dat uit de haven van Durban was vertrokken een brand uit terwijl het voor anker lag voor de haven van Kaapstad. Het incident vereiste onmiddellijk actie waardoor alle andere activiteiten vertraging opliepen.

Vorige week raasde ook de eerste winterstorm van het jaar over de Kaap, waardoor de werkzaamheden in de haven twee dagen lang door de harde wind werden bemoeilijkt.

Eind vorige week telde de Westkaap meer dan 27.000 gevallen van Covid-19 en liep het dodental op tot 651, waarmee het gebied goed is voor 66% van het totale aantal besmettingen in Zuid-Afrika. 

De werkzaamheden in de haven van Durban, waar momenteel piekvolumes citrus worden verwerkt, verlopen prima.

Publicatiedatum: