Seizoen kan nog steeds succesvol zijn

Forse verliezen in Poolse blauwe bessenoogst door voorjaarsvorst

Het zachtfruitseizoen in Polen is de afgelopen weken zwaar getroffen door de voorjaarsvorst. Sommige bedrijven hebben tot 50% van hun blauwe bessenoogst verloren. Het blauwe bessenseizoen zou rond de tweede week van juli moeten beginnen.

Vorig jaar werd het Poolse blauwe bessenseizoen ook geraakt door extreme weersomstandigheden. De voorjaarsvorst werd toen gevolgd door hittegolven en dit jaar zou zich dat wel eens kunnen herhalen. In de afgelopen twee maanden waren er meerdere nachten vorst en volgens Dominika Kozarzewska van de Polish Berry Cooperative hebben die veel schade aangericht. "In sommige delen van Polen zijn er aanzienlijke verliezen in de blauwe bessenteelt, variƫrend van 30% tot zelfs 50%, als gevolg van de meivorst. Ook de aardbeien in de volle grond hebben vorstschade, maar in mindere mate dan de blauwe bessen."

De aardbeien werden minder getroffen, omdat de aardbeien die bestemd zijn voor de export meestal onder tunnels worden geteeld, legt Kozarzewska uit. "Door het beperkte aanbod zijn de aardbeienprijzen tot nu toe vrij hoog geweest. We denken dat de prijzen voor aardbeien van exportkwaliteit relatief stabiel zullen blijven, terwijl volle grond-aardbeien met een uitstekende smaak, maar een kortere houdbaarheid, goedkoper zullen worden naarmate het aanbod zal stijgen."

Ondanks de schade denkt Kozarzewska dat het nog steeds mogelijk is dat het blauwe bessenseizoen succesvol wordt. "Door het koude weer in Polen zal het blauwe bessenseizoen niet vroeg starten, we verwachten dat het rond 10 juli zal beginnen. We zijn er zeker van dat consumenten in heel Europa van mening zullen zijn dat het eten van verse producten iemands immuniteit versterkt en dat ze bereid zijn om te profiteren van het zomerseizoen door veel Europees seizoensfruit te eten."

Voor meer informatie:
Dominika Kozarzewska
Polish Berry Cooperative/Polskie Jagody
+48 602 354 586
d.kozarzewska@polskiejagody.pl
www.polskiejagody.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven