Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Okkie Burger, Quattro Citrus/AMFresh

Goede sinaasappeloogst in Olifants River Valley

De Olifants River Valley heeft een veelbelovende start van het citrusseizoen gezien en met de verwachte regen in de navelsinaasappel boomgaarden zijn de plukteams hard aan het werk.

"Het seizoen is echt heel goed begonnen," zegt Okkie Burger van het verpakkingsstation van Quattro Citrus in Citrusdal, waar de Kaapse citrus voor AMFresh worden ingepakt. "Als je iets positiefs moet bedenken wat Covid-19 teweeg heeft gebracht, dan kan het de vraag naar sinaasappelen zijn. En over drie tot vier weken komen onze Tango's erbij. De kleur ziet er goed uit, ik heb wat van dit fruit gegeten, en de zuurgraad daalt, dus de oogst kan een week of tien dagen eerder beginnen voor ons."

Okkie verwacht dat de nieuwe Citrus Genesis clementine Octubrina, waarvan ze volgend jaar het eerste commerciële gewas uit hun jonge boomgaarden moeten plukken, het erg goed zal doen in Citrusdal en dat ze goed in staat is om Satsuma's marktaandeel weg te nemen.

Betere oogst en verpakkingen van navelsinaasappelen
"In dit stadium zijn de aanwijzingen uit de boomgaarden dat onze sinaasappelteelt ongeveer 15% hoger is dan vorig jaar. Ook ziet het fruit er beter uit dan vorig jaar, omdat we veel minder wind hebben gehad. Hopelijk kunnen de telers met de huidige wisselkoers dit jaar wat meer geld verdienen om de verliezen van de voorgaande jaren goed te maken."

Quattro verpakkingslocatie in Citrusdal (tijdens een vorig seizoen)

Premium fruit voor Summer Citrus in de VS
De meeste navelsinaasappelen die ze momenteel inpakken (ze zijn bezig met Washingtons; de Palmers en Bahianinhas zijn klaar), zijn bestemd voor het Summer Citrus programma in de Verenigde Staten. Midknights worden traditioneel geoogst tegen het midden van augustus.

AMFresh bedient ook de Britse en Europese retailprogramma's met sinaasappelen, waar de prijzen ook sterk zijn, met enkele kleinere tellingen naar het Midden-Oosten en grotere tellingen naar Canada. De lokale markt is nog steeds sterk, maar zou deze week kunnen gaan dalen als de volumes toenemen.

Binnen de AMFresh groep hebben ze geen late navelsinaasappel-boomgaarden in Citrusdal, maar de regen deze week in het gebied is welkom om de dalende zuurgraad van late navelsinaasappelvariëteiten, zoals Cambria, Autumn Gold en Powell, die meestal begin augustus in de vallei worden geoogst, te stabiliseren.

Covid-19
Gelukkig waren ze nog niet aan het inpakken toen de Covid-19 lockdownperiode begon, waardoor ze drie weken de tijd hadden om de verpakkingsfaciliteit aan te passen aan de Covid-19-maatregelen. Tijdens de gebruikelijke inductiesessie gaven ze het personeel twee uur training over Covid-19 en lockdownvoorschriften in het Afrikaans, Engels en Xhosa.

"In de verpakkingsfaciliteit is er genoeg ruimte tussen de inpakkers en tussen de sorteerders, dus we hebben met volledige teams kunnen werken. We hebben extra ruimte gecreëerd in de kantine en buiten, waar mensen kunnen zitten. Als er een coronabesmetting in de Vallei is, zal dat een grote impact hebben op de hele export van de Vallei."

De stad Citrusdal en de omliggende teeltbedrijven zijn verdeeld in een aantal zones, elk met zijn eigen dagen waarop ze de stad mogen bezoeken. Het resultaat hiervan, afgezien van het feit dat de kans op overdracht van het coronavirus afneemt, is dat het nu mogelijk is om op zaterdag te oogsten.

Voor meer informatie:
Okkie Burger
Quattro Citrus/AMFresh
+27 22 100 0108
okkie@quattrocitrus.co.za
www.quattrocitrus.com
www.amfresh.com

Publicatiedatum: