Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS premiummarkt voor Zuid-Afrikaanse citrus

De teelt van Zuid-Afrikaanse citrus, voornamelijk easypeelers, citroenen en limes, zal naar verwachting sterk blijven groeien in het marketingjaar 2019/20, op basis van de toename van het beplante areaal, de verbeterde opbrengsten, het hoge niveau van nieuwe aanplantingen die in volle productie komen en de minimale impact van Covid-19 op het arbeidsaanbod.

De Zuid-Afrikaanse citrusexport is in 2019/20 sterk gestegen, vooral door de gezondheidsvoordelen van vitamine C in tijden van corona. De impact van Covid-19 op de inkomens van de consumenten, de beperkingen voor scheepvaartmaatschappijen en containers en de havenbeperkingen blijven echter punten van zorg voor de Zuid-Afrikaanse export als de pandemie verergert.

De belastingvrije uitvoer van citrus naar de VS in het kader van de African Growth Opportunity Act (AGOA) zal naar verwachting hun sterke jaarlijkse groei voortzetten, aangezien de VS nog steeds als een premiummarkt worden beschouwd.

Citrus wordt in heel Zuid-Afrika geteeld, maar vooral in de provincie Limpopo, de Oostkaap, de Westkaap, Mpumalanga, Kwa Zulu Natal, de Noordkaap en de Noordwestelijke provincies. In 2019 werd in Zuid-Afrika in totaal bijna 87.000 ha aan citrus geplant, een toename van 6% ten opzichte van 2018. Deze groeitrend zal zich naar verwachting voortzetten op basis van de aanzienlijke investeringen en de voortdurende nieuwe aanplant van mandarijnen, citroenen en nieuwe variëteiten sinaasappelen.

De provincie Limpopo is het grootste citrusteeltgebied van het land, goed voor 42% van het totale aangeplante areaal, gevolgd door de Oost-Kaap (27%), de West-Kaap (19%) als grootste teeltgebieden.

De West-Kaap en de Oost-Kaap hebben een koeler klimaat, dat geschikt is voor de teelt van navelsinaasappelen, citroenen, limes en soft peelers. De provincies Mpumalanga, Limpopo en KwaZulu-Natal hebben een warmer klimaat, dat beter geschikt is voor de teelt van grapefruit en Valencia sinaasappelen.

Overzicht van de meest voorkomende citrusrassen die in Zuid-Afrika zijn aangeplant.

Hoewel sinaasappelen de grootste soort citrus zijn die in Zuid-Afrika wordt geteeld en 50% van het totale citrusareaal uitmaken, is er een opvallende groei van het areaal van easypeelers, citroenen en limes. Deze groei wordt gedreven door de aantrekkelijke investeringsopbrengsten, de winstmarges van easypeelers en citroenen en een piek in de wereldwijde vraag.

USDA heeft een uitgebreid rapport opgesteld (27 pagina’s) met daarin gedetailleerde informatie over prijzen, citrussoorten, exportgegevens van alle soorten citrus die in Zuid-Afrika wordt verbouwd.

Klik hier voor het volledige rapport.

Publicatiedatum: