Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Robbert de Bruijn van Schouw Informatisering:

“Wij hebben onze IT dik in orde”

Vrijwel dagelijks horen mijn collega’s hetzelfde geluid in de AGF en foodmarkt: “Wij hebben onze IT dik in orde”. En natuurlijk ga ik ervan uit dat dit bij een groot deel van de bedrijven ook zeker de situatie is. Maar zijn deze bedrijven ook écht slagkrachtig genoeg op basis van een degelijke IT-strategie? En misschien nog wel belangrijker, is er ook echt sprake van de ideale combinatie tussen processen, mensen en IT?, vraagt Robbert de Bruijn van Schouw Informatisering zich af in deze column

Eilandautomatisering in de AGF-sector 
Een veelvoorkomend beeld in de Nederlandse AGF-sector, en in het bijzonder de vollegrond, is een automatiseringssituatie waarbij er meerdere oplossingen aanwezig zijn, wat ook wel bekend staat als eilandautomatisering. Elke oplossing is vaak gericht op slechts één deelgebied van de bedrijfsprocessen, die door meerdere systemen en meerdere leveranciers worden ondersteund.  Deze zogenaamde ‘Best of Breed’ aanpak zorgt ervoor dat per bedrijfsonderdeel de zaken prima zijn geregeld. De integrale bedrijfsprocessen zijn alleen wel verdeeld over meerdere databronnen en dat is allesbehalve ideaal.  

Langere doorlooptijd door ontbreken realtime inzicht 
Idealiter wordt een handeling direct geregistreerd. Met vollegrondsgewassen zullen de verwachte maatsorteringen en opbrengsten gedurende het seizoen bijgesteld moeten worden. Bijvoorbeeld op basis van proefrooiingen. Op het moment vanaf de perceellevering wordt de verwachte opbrengst geregistreerd. Wanneer de klant de kilogrammen terug meldt, worden de aantallen aangepast, waarna er gefactureerd kan worden. Vaak wordt registratie uitgesteld, waardoor er geen verwachte aantallen worden geregistreerd en er geen vergelijk gemaakt kan worden tussen verwachte en werkelijke opbrengst per levering.  

Een veelvoorkomende situatie in het IT-landschap in de vollegrondssector is een apart boekhoud- en productiesysteem. Het missen van een koppeling zorgt ervoor dat er vele papierstromen en Excel sheets rondgaan in het bedrijf. Het is een uitdaging om alles aan elkaar te knopen. Op het gebied van commercie en productieplanning is dit vaak aan de orde van de dag. Deze situatie zorgt ervoor dat data over en weer gaat, vaak handmatig moeten worden ingevoerd en werk dus dubbel wordt gedaan – en dat is natuurlijk niet productief, zonde! Het ontbreken van realtime inzicht zorgt voor een langere doorlooptijd. De ervaring is vaak dat het als tijdrovend, foutgevoelig en niet productief wordt ervaren.  

Data is het nieuwe goud 
Dat data het nieuwe goud is, weten we inmiddels wel. Misschien afgezaagd, maar het is wél van groot belang in de vollegrondssector. Mis je gegevens, dan mogen er geen producten worden aangeleverd aan de verwerkende industrie. Alleen gegevens aanleveren zonder product is daarentegen wel toegestaan - dit benadrukt de rol van data nog maar eens. Een ERP-oplossing waarbij de integrale bedrijfsprocessen worden gedekt, ondersteunt deze data. En de mogelijkheden zijn nog veel groter. Met inzet van het next-gen Microsoft 365 platform, dé basis voor Foodware 365 waarbij Microsoft-oplossingen zoals Office 365 maar ook Dynamics ERP volledig naadloos met elkaar integreren, ondersteunen wij klanten in de AGF- en foodbranche. Alle producten en technologieën zitten op hetzelfde platform. De mogelijkheden zijn daardoor ontzettend gegroeid ten opzichte van traditionele ERP-oplossingen. 

Kennis en ervaring in de AGF-sector  
Door inzet van Foodware 365 komen alle bedrijfsprocessen samen in één systeem. Wij zorgen ervoor dat afspraken, orders, documenten en zaken als tarreer- en kwaliteitsgegevens kunnen worden vastgelegd op de best passende wijze. Afrekeningen en rapportages kunnen zo snel en eenvoudig beschikbaar zijn. Als dé food-IT specialisten weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om grip te hebben op je bedrijfsprocessen en kunnen we AGF en foodbedrijven optimaal adviseren. Wij zorgen voor een overzichtelijke ontsluiting van de data en inzicht om je onderneming een competitief voordeel te bieden. 

Dus.. 
Wanneer er tegen mij gezegd wordt dat de IT op orde is, wordt vaak bedoeld dat het bedrijf systemen heeft om zaken te registeren: eilandautomatisering. Na doorvragen en meelopen op de werkvloer komen vaak eerdergenoemde uitdagingen naar boven. Door de inzet van een geïntegreerde oplossing worden alle bedrijfsprocessen gestroomlijnd en ondersteund in één systeem. Dit helpt in het verkorten van de doorlooptijd, verhogen van data betrouwbaarheid en grip op de bedrijfsprocessen. Het belangrijkste is om inzicht te krijgen, of dit nu voor de commerçant, logistiek medewerker of financieel directeur is. Door middel van Foodware 365 voor de AGF-markt heb je altijd op elk apparaat inzicht, van begin tot eind en waar dan ook. Het bespaart je veel tijd en zorgt ervoor dat je je kunt bezighouden om waarde toe te voegen voor je organisatie – want je IT-zaken, die zijn in ieder geval op orde.

Voor meer informatie:
Robbert de Bruijn
Schouw Informatisering
T: +31 76 504 25 20
M: +31 6 21839687
rbruijn@schouw.nl 
www.schouw.org 
www.foodware365.com 

Publicatiedatum: