Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt frambozen, bramen en rode bessen

Van heinde en verre kwamen er weer berichten binnen over de huidige toestand op de markt voor frambozen, bramen en hier en daar ook rode bessen of Goji-bessen. Op de wereldmarkt lijkt er nu vooral sprake te zijn van een klein aanbod tegenover een grote vraag. Het coronavirus had ook zijn impact op dit fruit waarvan de afzet slecht was in de afgelopen maanden. Vooral voor de rode bessen was dat een probleem want die zijn hoofdzakelijk bedoeld voor de horeca. Frambozen en bramen vonden hun weg nog naar de retail. In veel landen is men momenteel bezig met de oogst of zit men in het piekseizoen.  Enkele opvallende ontwikkelingen zijn de stijgende populariteit van de zwarte Goji-bessen in Japan, volle warenhuizen met rode bessen in Italië, een stijgende prijs voor frambozen en rode bessen in Canada om de kostprijs te dekken en abnormale prijs  schommelingen in Mexico.

Nederland: Stabiele markt frambozen, grillige bramenmarkt
Het Nederlandse zacht- en kleinfruitseizoen is momenteel losgebarsten. Volgens een zachtfruithandelaar is er momenteel sprake van een zeer goede vraag naar Hollandse frambozen met een stabiele, goede prijsvorming. Bij bramen is er daarentegen sprake van een onstabiele markt met een grillige prijsvorming. Voor de rode bessen, die in deze categorie het hardste geraakt werden bij een gemis aan afname door de foodservice, is de laatste weken de vraag goed en de prijsvorming stabiel. Volgens de handelaar zullen de komende weken steeds meer landen met zachtfruit in productie gaan en is het op dit moment nog onduidelijk hoe de markt van vraag en aanbod zich zal ontwikkelen.

België: Vooral de rode bessen hebben het moeilijk

Zachtfruit heeft het door de coronacrisis wat moeilijk, omdat een groot deel naar de horeca en marktkramers gaat, vertelt een Belgische handelaar. De marktkramers mogen inmiddels weer naar de markten toe en de horeca gaat begin volgende week open. Het grootste probleem zijn de rode bessen. Zo’n 80 procent daarvan gaat naar de horeca. Frambozen, aardbeien en bramen gaan normaal ook wel veel naar de horeca, maar worden ook genoeg door winkeliers afgenomen, omdat het de afgelopen weken goed weer is geweest. Het aanbod zachtfruit op de markt is voldoende om aan de vraag te voldoen, maar er is absoluut geen overaanbod. Hierdoor liggen de prijzen op een normaal niveau voor de tijd van het jaar.

Duitsland: Vroege start frambozenseizoen, weinig aanbod
In de Duitse handel werden rond 25 mei de eerste tunnelframbozen uit binnenlandse teelt aangeboden. Normaliter komen de eerste Duitse frambozen pas begin juni op de markt, aldus een groothandelaar. "De afzet is goed, het aanbod daarentegen nog zeer bescheiden. De handelsprijzen zijn daarom eveneens aan de hoge kant, hetgeen ook weer deels samenhangt met Corona en de verhoogde productiekosten als gevolg van personeelstekorten etc."Ook de droogte in grote delen van Duitsland kan volgens de handelaar een probleem vormen voor het binnenlandse zachtfruit.

Naast Duits product wordt ook Portugese en Nederlandse handelswaar aangeboden. "Bij de bramen zijn we bijvoorbeeld nog volledig op Nederlands kasproduct aangewezen. Wanneer de eerste Duitse bramen geplukt zullen worden, is momenteel nog moeilijk in de schatten."

Zachtfruit uit eigen teelt wint de laatste jaren zienderogen terrein in Duitsland. Opvallend daarbij is de verplaatsing van klassieke vollegrondsteelt naar teelt in zogenoemde tunnels, met name bij frambozen. Hierdoor kan ongeacht het weer continu dezelfde productie in dito kwaliteit geteeld worden. Vollegrondsvelden worden bijgevolg steeds vaker als 'Selbstpflückfeld' geëxploiteerd, waarbij de consument de frambozen zelf plukt.

Frankrijk: Frambozen uit Portugal en Spanje
Sinds april worden er op de Franse markt voornamelijk frambozen verkocht uit Spanje en Portugal. Vooral de frambozen van Portugese origine vallen erg in de smaak door de grote formaten en de smaak van het fruit. De eerste drie weken van het seizoen waren moeilijk voor de verkoop. De situatie is nu beter. De prijzen zijn goed en niet extreem hoog. In Frankrijk zelf begint de oogst binnenkort.

Italië: Vergelijkbare prijzen voor frambozen en bramen, overschot aan rode bessen
Voor de frambozen is het Siciliaanse seizoen ver ten einde. In Calabrië, Basilicata en Venetië blijft de productie doorgaan en start binnenkort ook in Trentino-Zuid-Tirol. De kwaliteit is door de temperatuurverschillen tussen dag en nacht goed maar men verwacht een kleiner volume dan in 2019. Ondanks de concurrentie vanuit Spanje en Marokko was ook de vraag goed en daarmee betere prijzen dan vorig jaar. Bramen worden in dezelfde regio’s geteeld als de frambozen. De productie is minder overvloedig dan vorig jaar met een sterke vraag maar ook sterke concurrentie en de gemiddelde prijs is hetzelfde als in 2019. Voor de rode bessen is de situatie heel anders. De markt is nerveus. Aan het begin van de crisis hebben veel importeurs hun warenhuizen gevuld met rode bessen uit Chili. De vraag viel echter weg en nu is er teveel aanbod op de markt terwijl ook het binnenlandse seizoen in Venetië en Mantua weer gaat beginnen.

In Campania is er een goede trend op de markt voor bramen en frambozen. Voor de rest is het vooral de vraag vanuit Europa naar frambozen en op de binnenlandse markt naar bramen. De concurrentie uit Marokko was vorig jaar sterk met een groot volume tegen voordelige prijzen. De rode bessen worden voornamelijk door de horeca gekocht. Op Sicilië hebben sommige telers zich gespecialiseerd in langere seizoenen tot in juni. Daarnaast worden ze vaak twee keer per jaar geoogst. In de prijzen is er niet veel veranderd tijdens de lockdown voor bramen en frambozen met gemiddelde prijzen rond de 13-14 euro/kg (op de markt van Verona).

Spanje: Sterkere concurrentie uit Portugal en Marokko
Het Spaanse seizoen voor frambozen startte dit jaar wat eerder dan normaal. De prijzen staan onder druk en de vraag is laag door de grote volumes uit Spanje, Marokko en Portugal. Volgens Spaanse exporteurs is de concurrentie uit Marokko en Portugal sterker dit jaar Daarnaast is er minder plaats voor het Spaanse product door de start van het seizoen in Duitsland, Frankrijk en het VK.

Marokko komt op het einde van het seizoen met daarin meer plaats voor Spanje tot Juli. Dan is er geen plaats meer voor het Spaanse product op de markt, dat geldt ook voor buurland Portugal. Het coronavirus heeft gezorgd dat er minder personeel voor handen was op de bestemming van de Spaanse frambozen, kwaliteitstesten en het herverpakken stonden daardoor op een lager niveau.

De consumptie van bramen stijgt nog elk jaar een klein beetje. Op een teler na kan men echter niet de juiste variëteiten aanbieden op de markt in de herfst- en wintermaanden. De seizoenspiek ligt daarmee nog altijd in April in de streek van Huelva. Dit jaar startte de oogst van bramen iets later en de volumes kwamen allemaal tegelijkertijd op de markt. De vraag is nog altijd laag, vooral door de ongebalanceerde volumes uit Spanje, Marokko en Portugal.

Polen: Prijs voor frambozen met 12,5% gedaald
Het grootste probleem in het zachtfruit is een tekort aan arbeidskrachten in het veld. Nu de grenzen weer een beetje open gaan en Poolse arbeiders van andere sectoren bijspringen in de oogst, hebben de frambozentelers opties om mee te werken. Bramen, frambozen en rode bessen worden normaal verkocht op de versmarkt maar deze zijn gesloten door het coronavirus. Daarnaast gaan veel Polen nog maar één keer per week om boodschappen om zoveel mogelijk contact te mijden en dat heeft een negatieve invloed op de verkoop van zachtfruit. De prijzen voor zowel de binnenlandse als geïmporteerde frambozen zijn met 12,5% gezakt. Het effect van de weersomstandigheden in de laatste maand zijn daarnaast nog niet in de beschouwing meegenomen maar normaal produceert Polen 105.000 tot 129.000 ton aan frambozen op 27.000 tot 29.000 hectare.

China: Ningxia verwacht snel het nieuwe seizoen van Goji-bessen
Door de lange afstand, hoge prijzen en het gegeven dat frambozen niet echt populair zijn onder de Chinese bevolking wordt er maar weinig van dit fruit geïmporteerd. Alleen in enkele dorpen worden frambozen geteeld en op het moment worden ook de eerste geoogst. Deze zijn echter bedoeld voor het toerisme en niet voor de handel.

Anders zit het met de Goji-bessen die veel populairder zijn in China. Tijdens het coronavirus was er nauwelijks verkoop van deze bessen in China. De export stopte voor een maand maar sinds mei pakt deze weer terug op. De prijzen voor de export liggen rond de 8-9 USD/kg naar de VS en 10-11 euro/kg naar de Europese markt en zijn daarmee op hetzelfde niveau als vorig jaar. Er is nu veel vraag vanuit de markt overzee voor de Goji-bessen en de verkoop verloopt snel met weinig voorraden. Sommige maten zijn al uitverkocht. Het nieuwe seizoen is echter onderweg met goede omstandigheden voor de oogst in de belangrijkste productieregio van Ningxia. De zwarte Goji-bessen worden ook steeds populairder, vooral in Japan.

Noord-Amerika: kleine voorraden, prijzen Canada omhoog door gestegen kostprijs
Bramen
De voorraad bramen zijn klein op het moment. Mexico is net klaar met het seizoen en Georgia begon vorige week met het eerste fruit op de markt. Een handelaar verwacht dat Georgia voor een maand op de markt is. De voorraden blijven bescheiden. Naast Georgia is er ook een klein volume uit North-Carolina en jaarrond voorraad uit Guatemala. In Californië verwacht men een piek in het volume rond eind juni. De verwachting is dat dit meer gaat zijn dan in 2019 door een uitbreiding in het areaal. In de herfst is er dan nog een tweede oogst die begint in augustus en met een piek in september. De bramen hebben het moeilijk gehad de laatste twee maanden met het coronavirus met lage prijzen en veel handelaren stopten met de import uit Mexico. De vraag neemt nu weer wat toe met prijzen die een klein beetje hoger zijn dan vorig jaar.

Rode bessen
De rode bessen zijn niet heel populair onder de Amerikanen en daarom is de productie bescheiden. Ze worden vers gekocht door Europeanen in het land maar worden voor de rest verwerkt in jams en gelei.

Frambozen
In Californië piekt de lenteoogst op het moment en men verwacht een vergelijkbare oogst ten opzichte van vorig jaar. Naast de productie in Watsonville Californië komen er ook voorraden uit Mexico. De frambozenmarkt is erg volatiel met prijzen die kunnen zakken tot 10-12 dollar/kg (8,90-10,70 euro) en plots weer kunnen stijgen naar 18-24 dollar/kg (16-21,40 euro). De vraag was heel anders voor frambozen dit jaar door het coronavirus. Het is daardoor moeilijk om de vraag te peilen. De markt lijkt wel weer wat aan te trekken.

In British Columbia duurt het nog een paar weken voordat het seizoen begint. Overigens zijn de volumes klein en daardoor altijd met een hoge vraag naar het binnenlandse product. “Als de vraag vergelijkbaar is met aardbeien dit jaar, dan zitten we goed,” vertelt een teler uit de regio. In Canada verwacht men dat de prijs met 20-25% omhoog gaat door de gestegen kostprijs voor protocollen rond het coronavirus. Daarnaast is de sector ook een inhaalslag aan het maken omdat de kostprijs voor het zachtfruit al een aantal jaren is gestegen.

Mexico: abnormale prijsschommelingen op de markt, ook al voor corona
In mei is het piekseizoen voor de oogst van frambozen in Centraal-Mexico. Voor de bramen is dat april. Mexico had wat problemen met de arbeiders op het veld maar over het algemeen bleven de voorraden stabiel. Het hoofdseizoen voor de frambozen en bramen is nu achter de rug en zal weer toenemen in september hoewel sommige telers jaarrond kunnen leveren. Al voor het coronavirus zijn invloed had op de markt, zagen de Mexicanen abnormale prijsschommelingen op de markt. Die werden extremer met het coronavirus. Toch is daardoor het seizoen niet eerder geëindigd dan normaal.

Australië: Groei in teelt voor binnenlandse markt
Hoewel de piek in het seizoen ligt in de zomer, zit een teler in het zuiden van Queensland in het midden van zijn seizoen met veel volumes en goede oogstomstandigheden in de laatste weken. Het bedrijf teelt exclusief frambozen voor een veredelingsprogramma.

Met nog altijd kleine volumes uit Australië was er toch een significante stijging te zien vorig jaar met 37%. De producten zijn hoofdzakelijk bedoeld voor de binnenlandse markt en er is geen export van deze categorie. De teelt in Australië bestaat voor 85% uit frambozen, 14% bramen en de rest bestaat uit kleine volumes Boysenberries en Silvanberries. Productie vindt plaats in heel het land maar met de meeste arealen in het zuiden. de productie is jaarrond.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt blauwe bessen