Europese aardappelmarkt (week 23)

Belgische aardappelexport loopt ten einde

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België 
Marktbericht Fiwap/PCA:

Industrieaardappelen: er zijn geen prijsopgaven, omdat er vrijwel geen markt met zeldzame soorten is. Het werktempo van de verschillende Belgische units is opnieuw lichtjes toegenomen (30 tot 100%) afhankelijk van het soort product (verse frites, diepvriesfrites, specialiteiten, aardappelvlokken, frites/croustilles...) en het type markten (Europese supermarkten, fastfood-ketens, Europese export en wereldwijde export...). Er zijn enkele kopers aanwezig die prijzen van rond de 3,00 €/q bieden voor levering binnen 2 tot 4 weken. De export van verse aardappelen stopt geleidelijk. De kwaliteit wordt minder (drukplekken, verlies van stevigheid) en kopers hebben zich bijna volledig gericht op de nieuwe geïmporteerde of inheemse aardappelen. De leveringen voor vee gaan door tegen prijzen van tussen de 0,50 en de 1,00 €/q. Voorbereiders/verpakkers voor de binnenlandse markt blijven sneller werken dan normaal.

Gewogen prijzen (rode en witte varianten) bij de veiling van Roeselare (bron: REO via PCA):

De prijs voor alle aardappelen: 35 mm+, min. 60% 50 mm, min. 360 g./5 kg PSE, bulk, ‘friteskwaliteit’, export, excl. btw, directe levering: Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven vanwege gebrek aan transacties binnen de branche.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com

Volgens VTA koopt de secundaire markt (aardappelschijven, vee en biogas) voor prijzen van tussen de 1,50 en de 2,50 €/q.  Bij de export (liggen de prijzen – wat betreft de aankopen bij telers – tussen de 3,00 en de 5,00 €/q), voor aardappelen in zakken en op pallets liggen de prijzen tussen de 7,00 en de 9,00 €/qt. De geëxporteerde volumes nemen af, het seizoen loopt geleidelijk ten einde, hoewel enkele volumes nog steeds naar Oekraïne worden geëxporteerd. De prijzen voor bewaaraardappelen liggen tussen de 10,00 en de 18,00 €/q. Op de versmarkt liggen de telersprijzen tussen de 10,00 en de 18,00 €/q, afhankelijk van het ras en de kwaliteit. De prijzen voor Melody-aardappelen liggen tussen de 10,00 en de16,00 €/q.

Frankrijk
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Nog altijd geen prijsopgave voor industrieaardappelen, terwijl de vraag naar aardappelen voor veevoer met de toenemende invloed van de droogte groeit. De prijzen blijven echter laag en liggen tussen de 0,5 en de 2,00 €/q (afhankelijk van de transportkosten).

Duitsland
Versmarkt: ongewijzigde prijzen zowel voor vastkokende aardappelen: 24,75 €/q (vergeleken met 24,75 €/q vorige week) als voor kruimige, bloemige aardappelen: 23,63 €/q (vergeleken met 23,63 €/q vorige week).

‘Inheemse’ vroege aardappelen: de verkoop op het teeltbedrijf en de afzet op de markten (Palts, Rijnland, vroege regio's van Nedersaksen…) nemen geleidelijk toe. De prijzen blijven stevig. Half juni worden de eerste aardappelen zonder schil verwacht.

Geïmporteerde vroege aardappelen: de prijzen zijn gedaald vanwege het grotere gekoppelde aanbod en botsen met de producties uit het zuiden (Egypte/Israël) en het noorden (Spanje) van het gebied rond de Middellandse Zee. De Egyptische aardappelen kosten ongeveer 40 €/qt en de Spaanse (afhankelijk van de markt en de rassen) tussen de 30 en de 70 €/qt.

Verwerkingsmarkt
Fontane/Challenger: geen prijsopgaven. De prijzen voor ander gebruik (biogas, veevoer…) liggen tussen de 1,50 en de 2,00 €/qt (vergeleken met prijzen van tussen de 1,50 en de 2,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: de handel in 'inheemse' biologische aardappelen zet zich voort. De voorraden bewaaraardappelen zijn dermate groot dat er nog tot eind juni aardappelen afgezet kunnen worden. In maart was er echter sprake van een omzetdaling van 3,5% in vergelijking met het jaar ervoor.

De onderhandelbare telersprijzen liggen tussen de 63 en de 65 €/qt.
Voor biologische aardappelen liggen de prijzen rond de 78 €/q voor Egypte en de 80 €/q voor Israël. De eerste biologische aardappelen uit Italië en Spanje beginnen binnen te komen.


* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië  

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven