Proexport

Ook Murcia begint aan zijn meloenseizoen

De Spaanse telers- en exporteursvereniging Proexport laat weten dat de eerste meloenen en watermeloenen uit Murcia van goede kwaliteit zijn. “Vanaf 15 juni zullen we beschikken over mooie volumes. De smaak is alvast uitstekend en de kwaliteit ook. Na de regens van de afgelopen maanden, die een goed georganiseerde aanplant beletten, en het gebrek aan uren zonlicht, zullen de vroege rassen meloenen met iets kleinere maten op de markt komen", zegt Laureano Montesinos, verantwoordelijke voor meloen en watermeloen bij Proexport.

Het teeltareaal van meloenen in Murcia is dit jaar ongeveer gelijk aan dat van vorig jaar, namelijk 5.600 hectare. Na jaren van groei daalt dat van watermeloenen lichtjes tot ongeveer 2.900 hectare.

Door de hoge temperaturen van de afgelopen weken kon het fruit zich eindelijk naar behoren ontwikkelen, waardoor de telers uit Murcia nu voldoende product hebben om de aanvoer naar hun klanten te kunnen garanderen. Tijdens de coronacrisis hebben ze er ook alles aan gedaan om te slagen in hun opzet.

Belangrijkste bestemmingen
Volgens prognoses van Proexport zullen 42% van de exportmeloenen dit jaar van het type Galia zijn: 30% gele meloenen, 17% Cantaloupe en 6% Charentais. Deze laatste soort komt vrijwel volledig op de Franse en Belgische markt terecht. De Piel de Sapo, de favoriet in Spanje, vertegenwoordigt slechts 5% van de totale export van meloenen uit Murcia.

Een aanzienlijk deel van de meloenen en watermeloenen uit Murcia is bestemd voor de export. In 2019 bedroeg de export van meloenen 252.298 ton met een waarde van €179 mln. De regio Murcia is goed voor meer dan de helft van alle meloenen die Spanje exporteert (56,6%).

Met een aandeel van 28% neemt Frankrijk het grootste deel van de meloenen uit Murcia af (70.922 ton in 2019). Daarna komt de Duitse markt met 24% (59.384 ton) en het Verenigd Koninkrijk met 18% (46.579 ton).

De export van watermeloenen uit Murcia klokte vorig seizoen af op 179.319 ton, ter waarde van €77 mln. Hier nam Duitsland het voortouw met 60.200 ton (aandeel van 33,5%), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 35.918 ton (20%) en Frankrijk met 22.978 ton (13%).

Export meloenen uit Murcia in 2019 (in ton) - Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden, rest


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven