Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Zuid-Afrikaanse grapefruit opzettelijk vertraagd na snelle start

Ongeveer twee derde van de Zuid-Afrikaanse grapefruitproductie is geƫxporteerd. Het seizoen begon met een sprint die nu overgegaan is in een gecontroleerde looppas. Als het grapefruitseizoen tot begin augustus kan worden uitgerekt, kunnen de telers profiteren van de traditionele opleving aan het einde van het seizoen.

De vroege start van het Zuid-Afrikaanse grapefruitseizoen en de daaropvolgende hoge verzendvolumes zorgden in eerste instantie voor een negatieve stemming in de markt, waarbij sommige kopers aangaven dat het seizoen gewoonweg erg vroeg was.

Grapefruitinspectie in de haven van Durban

Tempo vertraagd
De meest recente exportraming voor rode grapefruit is 11,9 miljoen kartons van 17 kg. Dat is 13% minder dan de oorspronkelijke raming en tussen 800.000 en 896.000 kartons witte grapefruit, omdat de exportmogelijkheden op de markten voor witte grapefruit zouden kunnen afnemen.

Vanaf week 19 is het tempo van het verpakken van grapefruits vertraagd, waardoor de zendingen in overeenstemming zijn met de voorgaande jaren. De oogst is verplaatst naar late gebieden waarvan de oudere boomgaarden kleinere vruchten opleveren, meestal in de maten 40, 45 en 50, die gunstig liggen in de markt.

De nauwere afstemming tussen verpakte en verscheepte volumes is een positief aspect van het seizoen geweest, wat heeft geleid tot lagere volumes in de havens.

Het grootste deel van het fruit voor de komende drie weken komt uit Letsitele en Hoedspruit, waarna het grootste deel van het verpakken tot het einde van het seizoen, rond week 32, zal plaatsvinden in de Onderberg, Nkwalini en de Orange River naarmate de oogst van Valencia in de noordelijke gebieden op gang komt.

Nervositeit op de Japanse grapefruitmarkt
Europa heeft meer dan 1,2 miljoen kartons van 17 kg ontvangen met aanzienlijk grotere hoeveelheden in de maten 32, 35 en 40 in vergelijking met vorig jaar. In Noord-Europa is de markt vrij sterk behalve voor de grote maten. Japan heeft ook aanzienlijk meer maat 35 ontvangen en er is nervositeit over het vermogen van de markt om de gebruikelijke volumes te absorberen.

Ook China en Hongkong hebben een hoger percentage groter fruit gekregen, maat 35 en 40, ook veel 45's, maar de markt houdt goed stand.
De vraag vanuit Zuid-Korea is goed, maar de afwijzing van niet-conforme zendingen en de daarmee gepaard gaande expeditieproblemen belemmeren een constante aanvoerstroom.

In Rusland zijn de prijzen van grapefruit sterk gedaald door de grote volumes die aan het begin van het seizoen werden verstuurd.
De markt in het Midden-Oosten lijkt verzadigd, ook al zijn de cumulatieve volumes dit jaar lager dan de vorige seizoenen.

Nadelige marktpraktijken
De meerderheid van de Zuid-Afrikaanse grapefruittelers heeft ook Valencia's en gezien de grote volumes die binnenkort zullen rijpen, zullen sommige verpakkers van de gelegenheid gebruik maken om hun grapefruitpakketten te spreiden, terwijl sommigen er de voorkeur aan geven om hun grapefruitverpakkingen opzij te zetten, ook al is dat vanuit marketingoogpunt niet ideaal.

Net als vorig jaar is er opnieuw bezorgdheid over het feit dat sommige voor verwerking verpakte vruchten de verwerkingsinstallaties niet halen, maar op de markt worden gebracht in concurrentie met fruit van hogere kwaliteit, een praktijk die nadelig is voor de hele grapefruitsector.

Publicatiedatum: