SnapDragon en RubyFrost van Cornell University

Veelbelovende resultaten clubrassen op zuidelijk halfrond

Cornell University biedt plaats aan een uitgebreid appelveredelingsprogramma, dat in de 123 jaar dat het bestaat al meer dan 66 appelrassen heeft voortgebracht, waaronder Cortland, een ras dat in 2020 105 jaar bestaat. 

De meest recente selecties van Cornell werden in 2011 gepatenteerd. In de praktijk worden de rassen aangeduid als NY1 en NY2 maar ze werden vastgelegd onder de merknamen SnapDragon en RubyFrost. Binnen de Verenigde Staten en Noord-Amerika zijn deze appelrassen het exclusieve eigendom van de coöperatie Crunch Time Apple Growers en winnen zij snel aan populariteit binnen het segment clubrassen. 

Gezien de gestage groei op de binnenlandse markt was Cornell klaar om haar producten naar een hoger niveau te tillen en ze te ontwikkelen tot internationaal erkende merken. Om dit te doen, schakelde de universiteit Proprietary Variety Management (PVM) in uit Yakima in Washington, een intellectual property bedrijf dat gespecialiseerd is in het op de markt brengen van beschermde rassen. Via haar zusterbedrijf Brandt's Fruit Trees is PVM verbonden met een uitgebreid netwerk van fruitboomkwekerijen en marketingprogramma's in alle grote appelteeltgebieden wereldwijd. 

In 2016 is PVM begonnen met het introduceren van rassen bij haar partners op het zuidelijk halfrond en werkten zij aan het vermeerderen van plantmateriaal om te kunnen planten op de testlocaties. In Nieuw-Zeeland verleende PVM een licentie aan haar partner The New Zealand Fruit Tree Company voor het testen van de selecties uit New York. De eerste bomen werden in 2018 aangeplant en in maart 2020 werden de eerste appelen geoogst. 

John Morton, directeur van The New Zealand Fruit Tree Company, zegt dat de resultaten op de proefpercelen veelbelovend zijn. Het ras NY1, dat wordt vermarkt onder de naam SnapDragon, brengt zeer uniforme, aantrekkelijke appelen voort van het formaat van een Gala-appel en heeft een kenmerkende sappige, knapperige textuur en een zoete, aromatische smaak. Het late ras RubyFrost, NY2, heeft bewezen zeer productief te zijn in het Nieuw-Zeelandse klimaat. De appelen zijn egaal van kleur en testpanels waren onder de indruk van de volle, rijke smaak en knapperige en sappige textuur van dit ras. 

Ondanks dat er in 2018 maar weinig testpercelen werden aangeplant, zijn de resultaten dermate positief dat men verwacht dat aanleg van de eerste boomgaarden van het ras SnapDragon in 2021 plaats zal vinden. Waarschijnlijk zal kort hierna ook het ras  RubyFrost aangeplant worden.

Voor meer informatie:
Kevin Brandt
Proprietary Variety Management
Tel: +1 (509) 248-4315
Email:  Kevin@provarmanagement.com
www.provarmanagement.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven