Coskun Eren over het Turkse kersenseizoen

"We staan te popelen om ons kersenseizoen te beginnen"

Het Turkse kersenseizoen is drie weken geleden van start gegaan en enkele variëteiten hebben nu hun eerste week. Een Turkse exporteur is positief over het komende seizoen. De maten zijn dit jaar iets groter en het bedrijf maakt zich klaar om de gebruikelijke uitdagingen van het seizoen aan te gaan.

Hoewel sommige variëteiten al begonnen zijn, wachten de kersen van Eren Tarim geduldig op hun beurt. Coskun Eren, hoofd marketing van Eren Tarim, geeft aan dat de regen hun start iets heeft vertraagd: "Het kersenseizoen begint voor ons net, want het seizoen is drie weken geleden geopend met de Early Burlat variëteit, gevolgd door de Napoleon en Ziraat 900 variëteiten vorige week. Het heeft de afgelopen vier tot vijf dagen non-stop geregend, dus we wachten tot het weer is opgeklaard om ons seizoen te beginnen. De winter was dit jaar goed en de volumes zijn daardoor in orde. De maten zijn ook prima, zelfs een beetje groter dan vorig jaar."

Eren Tarim wil groeien als bedrijf, zowel in de productie als in het bereik van de markten. "We verwachten dat we onze volumes zullen verhogen, zoals we elk jaar doen. Ons doel voor dit seizoen is ongeveer 500 ton, maar ik kan met vertrouwen zeggen dat we aan bijna elke vraag kunnen voldoen. Deze verwachting is gebaseerd op onze huidige portefeuille. Rusland is de afgelopen twee jaar onze rijzende ster geweest, we hebben goede verbindingen met meer markten en dit zal ook onze kersenverkoop verbeteren. In de toekomst zullen we onze activiteiten uitbreiden naar landen als Letland, Litouwen, Duitsland, Wit-Rusland, Frankrijk en Estland. Een ander doel zou zijn om het grootste deel van onze export per luchtvracht te vervoeren," legt Eren uit.

De Turkse kersenexporteurs hebben dit jaar gewerkt aan de promotie van hun merk en van Turkse kersen in het algemeen. Eren is het ermee eens dat de Turkse exporteurs doen wat ze kunnen om zo succesvol mogelijk te zijn: "Turkije heeft een van de grootste kersenproducties ter wereld, maar we zijn inderdaad niet zo succesvol geweest met de kersen als we hadden kunnen zijn. We willen dit veranderen door meer mensen te laten proeven van ons eigen ras Ziraat 900. Hopelijk krijgen meer consumenten in de wereld de smaak te pakken van de Turkse kersen."

Hoewel de pandemie voor elke teler en exporteur zijn eigen uitdagingen heeft veroorzaakt, hebben de kersen jaarlijks te maken met moeilijke situaties. Eren: "De uitdagingen blijven hetzelfde als elk jaar, maar dit jaar zijn er de uitdagingen van Covid-19 bijgekomen. Kersenprijzen veranderen dagelijks, dus je moet voorzichtig zijn met het beloven van orders die ver vooruit liggen. Het coronavirus zal de vraag naar een duur product als de kers zeker beïnvloeden. Tot slot zal er concurrentie zijn van lokale kersen in de EU en wie weet gaan de Californische kersen via luchtvracht de strijd winnen. Ik maak me echter geen zorgen. We staan elk jaar voor deze uitdagingen en hebben geleerd om ze aan te pakken als ze komen, we wachten het maar af."

Hoewel de afgelopen maanden aardig uitdagend waren, is Eren positief en klaar om het kersenseizoen te beginnen: "We hebben onze eigen logistieke afdeling, dus we hebben de ergste tijden van het coronavirus relatief ongedeerd weten te doorstaan. Nu is de situatie veel gemakkelijker, veel opener en minder problematisch voor ons. Dit jaar zijn de kwaliteit, het volume en de grootte in orde. We zijn er klaar voor en wij staan te popelen om te beginnen, met lange programma's en vaste prijzen. Seizoensgebonden arrangementen zijn altijd welkom en we zijn in staat om ze uit te voeren. De bel heeft geluid, de menigte juicht. Ik wens alle deelnemers veel succes toe," besluit Eren strijdvaardig.

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
+90 533 695 5802
coskun@erentarim.com
www.erentarim.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven