Noord-Afrika wint aan betekenis als exportmarkt voor appelen uit Zuid-Tirol

"Appelafzet is in de afgelopen twee weken duidelijk gedaald"

De Europese appelvoorraden die in bewaring liggen zijn dit jaar bijzonder klein. De actuele prijzen zijn hierdoor tamelijk hoog en stabiel. De snel toenemende presentie van zomerfruit op de markt - bijvoorbeeld watermeloenen en steenfruit - heeft zich echter op de internationale appelmarkt uitgewerkt. "De afzet van appelen is in de afgelopen twee weken duidelijk afgenomen", zegt Michael Sparer (rechts op de foto), een tussenhandelaar uit Zuid-Tirol en eigenaar van het gelijknamige fruitagentschap.

Een soortgelijke tendens is weliswaar ieder jaar rond deze tijd van het jaar te zien, maar in het kader van de coronacrisis is het algemene prijsniveau dit jaar buitengewoon hoog. Michael: "Appelen worden momenteel weliswaar tegen hoge prijzen verhandeld, maar vergeleken bij het zomerfruit vallen de prijzen desondanks eerder in de goedkope categorie."

Binnenlandse markt en importen van overzee
Vanwege de coronacrisis en de Italiaanse lockdown werd een groot deel van de nationale oogst bij uitzondering binnen de landsgrenzen verkocht. "Vooral bij de rassen die gebruikelijk zijn in de handel hebben we nog nooit zoveel op de binnenlandse markt kunnen verkopen. Vooral in maart zijn de hamsterinkopen ook in de appelsector extreem geweest. Klanten kochten deels het vijfvoudige van normaal. In april zwakte de afzet weer wat af, maar desondanks was de afzet toen nog steeds bovengemiddeld. Dit hoge afzetniveau bleef zo tot in de derde week van mei."

Momenteel nemen de voorraden snel af: Gala en Granny Smith zijn reeds uitverkocht, bij Golden Delicious zijn er slechts nog resthoeveelheden. Daarom zal men binnenkort over moeten stappen op Zuid-Amerikaanse importproducten om de vraag te dekken, bevestigt Michael. "Ook vanuit overzee zal er volgens de huidige prognose echter minder geëxporteerd werden. Ten eerste omdat het transport en de importafwikkeling vanwege de coronacrisis aanzienlijk bemoeilijkt wordt, ten tweede omdat ook daar dit jaar simpelweg een kleinere oogst ter beschikking staat."

Levendige exportmarkt
Een groot deel van de appeloogst uit Zuid-Tirol wordt traditioneel geëxporteerd. Voor de exportbranche zijn er in de afgelopen jaren enkele nieuwe afzetmarkten bijgekomen. "Noord-Afrika en vooral Egypte is momenteel een belangrijk markt voor ons. In de afgelopen maand hebben we veel aanvragen van afnemers aldaar ontvangen. Vooral Red Delicious en Golden worden in grote volumes geëxporteerd." 

Red Moon: nicheappel van de toekomst?
Naast een handels- en exportagentschap runt Michael Sparer een eigen fruitplantage van circa 25 hectare. Hier groeien naast de gebruikelijke rassen Gala, Granny en Red Delicious ook Crimson Snow en Red Moon. "Laatstgenoemde is een ras met rode schil en rood vruchtvlees. Dit ras zijn we twee jaar geleden begonnen te telen. We verwachten nu voor het eerst een handelsrelevante oogst van circa 40-50 ton."

Voor meer informatie:
Sparer Obstvermittlung
Michael Sparer
Nalser Straße 6
39018 Vilpian (BZ)
Tel. +39 0471 678 725
Fax +39 0471 678 526
E-mail: info@sparersparer.net 
www.sparersparer.net 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven