Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appeloogsten Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland tevredenstellend

Dit seizoen bereikten de appeloogsten in Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland hun optimale niveau. Het grootste probleem voor de export is echter de logistieke situatie als gevolg van de Covid-19-pandemie. 

Appelen - Zuid-Afrika
Oogstraming 2020
Na drie jaren van lagere productie kwam de appelproductie in 2019-2020 terug op het gebruikelijke niveau dankzij de optimale weersomstandigheden en de maatregelen van telers tegen de droogte. Er werd gerekend op een normale appeloogst in 2020. Volgens de ramingen zal Zuid-Afrika 35,7 mln dozen appelen oogsten en dat is 6% meer dan vorig jaar.  

Golden Delicious is het meest geteelde ras in Zuid-Afrika en goed voor 23% van het totale appelareaal, gevolgd door Royal Gala, met 17%, en Granny Smith met 15%. Tot de overige veel geteelde rassen behoren Pink Lady (11%), Top Red (10%), Fuji (9%) en Cripps Red (6%). Begin mei werd met de pluk van Golden Delicious en Cripps Red gestart. 

 

Vooruitzichten export 2020
De impact van Covid-19 op de productie in het seizoen 2019-2020 zal naar verwachting minimaal zijn omdat Zuid-Afrika de meeste van haar appelen al heeft geoogst. Aangezien de tuinbouwsector aangemerkt werd als essentieel kon het oogsten van het fruit ook tijdens de landelijke lockdown gewoon doorgaan.

De export van appelen zal echter met naar verwachting 2% dalen naar 480.000 ton in het seizoen 2019-2020, tegenover 489.973 ton in 2018-2019. Deze daling kan voornamelijk worden toegeschreven aan de zwakkere vraag op de wereldwijde markt, verstoringen van de toeleveringsketen, zoals oponthoud in havens en havensluitingen, de beperkte beschikbaarheid van containers en capaciteitsbeperkingen.  

Appelen - Nieuw-Zeeland
Oogstraming 2020
De Nieuw-Zeelandse appelproductie zal voor het derde jaar op rij groeien, van 20.000 ton naar 600.000 ton, hetgeen te danken is aan het feit dat boomgaarden hun volledige productiepotentieel bereiken. Om de output te verhogen investeren telers in bestaande boomgaarden door oudere rassen te vervangen en de bomen dichter op elkaar aan te planten. Door deze hogere beschikbaarheid zal de export waarschijnlijk groeien van 15.000 naar 405.000 ton, waarbij met name de aanvoer naar markten in AziĆ« zal groeien. 

Exporttrends van de afgelopen jaren
Nieuw-Zeeland is erin geslaagd om betere exportprijzen voor haar fruit te krijgen dan haar concurrenten (bijvoorbeeld Chili). De Nieuw-Zeelandse appel bekleedt op de grote internationale markten een premium positie, hetgeen te danken is aan de uitmuntende kwaliteit van het exportfruit, de ontwikkeling van nieuwe rassen en het vermogen om te beantwoorden aan de veranderende consumentenvoorkeuren. Marktdeskundigen verwachten dat de appelexport dit jaar maar iets lager uit zal vallen dan vorig jaar. 

De sector had het geluk dat een groot aantal overzeese seizoenswerkers al in het land was gearriveerd toen de grenzen werden gesloten. De export had te maken met enige logistieke uitdagingen omdat vrachtroutes en havens geblokkeerd waren. Het feit dat China, de tweede grootste markt voor Nieuw-Zeeland, haar markt weer open heeft gesteld is goed nieuws voor exporteurs. Vanwege de Covid-19-uitbraak zijn er echter wel logistieke problemen opgetreden bij de export naar India, Vietnam en Taiwan. 

Rapport van Tridge.

Publicatiedatum: