José Aurelio García, Explum: "Hopelijk verliezen we de Braziliaanse markt niet"

Kleine pruimenoogst in het Spaanse Badajoz maar mooie prijzen

De steenfruittelers in de Spaanse provincie Badajoz hebben een positief gevoel over de start van het nieuwe seizoen. Ze hopen eindelijk de prijscrisis van de afgelopen jaren achter zich te kunnen laten. De oogst van pruimen, het belangrijkste fruit in Badajoz, is met een week tot tien dagen vervroegd. Er zullen minder volumes beschikbaar zijn, maar de prijzen zijn wel veel hoger dan vorig jaar. Hetzelfde geldt voor de perzik en de nectarine. Beide kunnen rekenen op een mooie vraag en vooral de nectarines zijn goed aan de prijs dit jaar.

“We hebben de voorbije twee weken al heel wat perziken en nectarines afgezet. Er is minder product beschikbaar, het aanbod ligt lager dan de vraag. Het mooie weer in een groot deel van Europa en de gewijzigde consumptietrends naar aanleiding van de lockdown spelen in ons voordeel. De hele waardeketen profiteert momenteel van de mooie prijzen, ook de telers”, zegt José Aurelio García, manager van Explum.

De oogst van het belangrijkste vroege pruimenras Early Queen valt zo’n 50% lager uit. "De vraag en de prijzen zijn hoger dan vorig jaar en we hopen dat deze trend zich de rest van het seizoen zal voortzetten. Toch is het nog afwachten wat de markt gaat doen wanneer er meer volumes beschikbaar komen, zoals van het populaire ras Black Splendor. Momenteel wordt dit ras, waarvan de maten iets groter zijn, al geoogst in Sevilla en over minder dan twee weken begint ook de pluk in Badajoz. Dit jaar zou het wel eens kunnen lukken dat tegen die tijd de markt weer volledig schoon is, omdat we tot nu toe, in tegenstelling tot andere jaren, elke dag kunnen afsluiten met lege koelkamers.”

In Italië heeft nachtvorst in de lente voor schade gezorgd aan het steenfruit, waardoor er binnenkort heel wat minder hoeveelheden geplukt zullen worden. “In Italië hebben ze vooral Angeleno pruimen, dus mogelijk moeten we dit jaar minder concurrentie vrezen in dit ras. Ook zullen er minder gele pruimen geoogst worden in juli en augustus, maar het is nog koffiedik kijken hoe de markt daar mee om zal gaan. Hoe dan ook, Polen lijkt ook over minder rode en gele pruimen te beschikken. Aangezien het consumptiepatroon voortdurend aan veranderingen onderhevig is dit jaar, kunnen we gewoonweg nog geen voorspellingen doen over hoe de vraag gaat evolueren in de zomer. Toch zijn we positief gestemd want we vertrouwen erop dat de interesse in gezond voedsel niet zo gauw zal afnemen", zegt José Aurelio.

Als er toch iets is wat de pruimenexporteurs dit jaar kopzorgen baart, dan is dat het mogelijke verlies van de Braziliaanse markt. Vorig jaar werden er nog ongeveer 1.000 containers naartoe gestuurd. “Om te voorkomen dat Lobesia botrana, een plaag die gewassen zoals wijnstokken aantast, zich in het land nestelt, eist Brazilië dat we onze planten voortaan behandelen met methylbromide, een gewasbeschermingsmiddel waarvan het gebruik in 2005 werd verboden. Daar hebben we vooralsnog geen oplossing voor gevonden, waardoor we die belangrijke markt wel eens zouden kunnen verliezen, vooral dan voor de zwarte pruimen”, besluit de directeur van Explum.

 

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
Tel: +34 924446338 (Spanje)
Mobiel: +34 615289854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven