Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse citrussector verrast door snelle groei citroenproductie

Aan het einde van week 21 had Zuid-Afrika al 10,4 mln dozen (van 15 kilo) citroenen verladen, wat de export van voorgaande jaren volledig in het niet doet vallen. Zo werden er vorig jaar in deze periode 5,3 mln dozen citroenen verladen. Een groot aantal mensen uit de sector laat aan FreshPlaza weten weliswaar rekening te hebben gehouden met een forse groei van de productie maar totaal verrast te zijn door het hoge tempo waarin deze groei zich dit seizoen manifesteerde. 

De raming voor dit seizoen staat op 27,6 mln dozen citroenen. 

Sunday River Valley, het belangrijkste citroenteeltgebied in de Zuid-Afrikaanse Oostkaap, exporteerde vorig seizoen bijvoorbeeld nog 10,2 mln dozen maar verwacht er dit jaar 12 mln te verladen. In deze regio is de helft van de oogst inmiddels verpakt. 

Veel teeltgebieden zagen hun citroenoogst dit jaar nagenoeg verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. 

In Senwes, het op één na grootste teeltgebied van citroenen, loopt de pluk ten einde en zal de oogst 5,1 mln dozen bedragen waarmee deze eerdere ramingen overtreft. 

Het was een lastig seizoen om een dergelijke toename van de volumes mee te maken omdat er geen vraag was vanuit sectoren als de sapverwerking of foodservice. Het grote geluk van Zuid-Afrika was dat Spanje en Turkije dit seizoen vroeg van de markt verdwenen. Tegen het einde van week 21 had Zuid-Afrika al 275% meer citroenen naar Europa en 395% meer naar het VK geëxporteerd dan in dezelfde week van vorig seizoen. 

De export van citroenen naar Zuidoost-Azië daalde met 20% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. 

De citroenmarkt in het Midden-Oosten is ingestort. Hier werd bijna de helft van de Zuid-Afrikaanse citroenen afgezet en dan met name de kleinere maten. Exporteurs houden hun kiezen op elkaar en hopen dat de markt in de loop van de komende weken weer zal herstellen. 

De hele Zuid-Afrikaanse citroensector is het erover eens dat de kwaliteit van haar product beter is dan van dat uit Argentinië, de andere grote speler op de wereldwijde citroenmarkt. 

 

Publicatiedatum: