Eric Tastayre, Apifood:

"Klein kersenaanbod houdt de prijzen in Frankrijk op peil"

Apifood is twee weken geleden begonnen met het onder het merk ‘Etamine’ op de markt brengen van kersen. Het begin van het seizoen verliep voor het vroege Burlat-ras erg moeizaam, maar gelukkig lijkt de situatie zich deze week te verbeteren. “We hebben de eerste week veel regen gehad. Die regen heeft een flinke impact gehad op de Burlat-oogst. Veel fruit was namelijk opengebarsten. Dit betekent dat uiteindelijk slechts 30% van de oogst afgezet kon worden en dan vooral de kersen van de kersenbomen die met zeilen beschermd worden,” vertelt manager van Apifood Eric Tastayre.

Ondanks deze moeilijke start lijkt de situatie zich wat betreft het weer langzaam te verbeteren. “Het is al een week mooi weer, maar hoewel de oogst van de Burlat-kersen ingewikkeld was, zal het seizoen vooral draaien om de stevige rassen die de komende twee weken hun productiepiek zullen bereiken,” legt Eric uit. “De kwaliteit lijkt met de dag te verbeteren en daar zijn we natuurlijk heel tevreden over. Op dit moment ziet 95% van onze partijen er erg mooi uit. Alles is nog lang niet verloren, ook al zal de oogst vanwege fysiologische dalingen vanaf het moment van vruchtzetting dit jaar waarschijnlijk slechts 60 tot 70% van de volumes van een regulier seizoen bereiken,” legt Eric uit.

Het gebrek aan aanbod zorgt ervoor dat de prijzen stevig blijven. “Voor zover ik me kan herinneren, is het voor het eerst in tijden dat de prijzen na een feestdagenweekend niet dalen. De prijzen zijn zelfs gestegen. Helaas kunnen we onze klanten niet de gewenste volumes leveren, maar we hopen dat de opbrengsten de komende drie weken zullen toenemen en dat het weer gunstig zal zijn voor de consumptie.”

Eric is dit jaar een week eerder begonnen met oogsten en denkt het seizoen eind juni af te ronden.

Voor meer informatie:  
Eric Tastayre
Apifood
Bâtiment administratif
Marché Gare
82030 Montauban
Vaste telefoon: +33 5 63 20 22 50
Mobiele telefoon: +33 6 07 59 03 75
eric@apifood.com  
www.apifood.com   


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven