"Ons voordeel is de nabijheid van de Oostenrijkse markt"

Makai-fruit aan de vooravond van het Hongaarse steenfruitseizoen

De eerste zoetzure kersen van dit seizoen worden al geplukt in de boomgaarden van Zuid-Hongarije. Binnenkort zal het fruit uit de Midden-Europese Republiek haar weg vinden naar de Oostenrijkse en Duitse markt. Hoewel de late vorst dit jaar schade aan de fruitbomen en oogstverlies heeft veroorzaakt, wordt over het algemeen een succesvol exportseizoen verwacht, zo bevestigt Sandór Makai (rechts in beeld), steenfruitexporteur en directeur van Makai Frucht.

"In de loop van volgende week verwachten wij de eerste zoetzure kersen van dit seizoen," kondigt de fruithandelaar aan. De kersen zullen worden aangekocht bij ongeveer 25 telers in Zuid-Hongarije, het overgrote deel van het steenfruit zal onmiddellijk na de oogst worden geëxporteerd. "We verwachten dit jaar een export van ongeveer 200 ton. Ook moet worden vermeld dat we volgend jaar voor het eerst de opbrengst van onze nieuwe plantage van 60 ha kunnen aanbieden. Dit zal ons in staat stellen om onze kersenopbrengst te verhogen tot ongeveer 600 ton."

Kersenplantage in het zuiden van Hongarije

Abrikozen uit Hongarije

Makai Frucht is opgericht in 2008 en is gevestigd in Szentes, Zuid-Hongarije. Een jaar later begon het bedrijf met een standverkoop op de Weense groothandelsmarkt in Inzersdorf, waar tijdens het seizoen (eind mei - eind augustus) dagelijks verse producten van de Hongaarse teelt worden aangeboden.

Naast zoetzure kersen zijn de abrikozen de tweede pijler van de omzet van het bedrijf. Net als bij kersen zijn ook abrikozen extreem weersafhankelijk, aldus Makai: "Door het weer verwachten we dit jaar een vrij lage opbrengst van slechts 200 ton. De eerste zullen medio juni aankomen, waarna we de abrikozen waarschijnlijk tot augustus kunnen aanbieden. Een verlenging van het seizoen tot september zou wenselijk zijn. Daarom worden nu verschillende late rassen in de teelt getest."

Makai Frucht exporteert het product nog steeds voornamelijk naar Oostenrijk en Polen. Duitsland is echter een belangrijke groeimarkt voor het bedrijf. "We hebben al enkele klanten in München en Zuid-Duitsland, maar we willen onze verkoopactiviteiten graag uitbreiden."

Verse abrikozen uit Hongarije zijn meestal verkrijgbaar tussen half juni en half augustus.

De stand op de Weense groothandelsmarkt levert vooral aan grootverbruikers en vakhandelaren. Makai merkt op dat het belang van de abrikozen in de Oostenrijkse handel bijzonder groot is. "De Hongaarse partijen komen meestal iets eerder op de markt dan de binnenlandse. Maar ook tijdens het binnenlandse abrikozenseizoen hebben we een goede afzet, want het Oostenrijkse volume is gewoonweg niet voldoende om de hele vraag te dekken."

Sorteer- en verpakkingscentrum van Makai Frucht

Nabijheid van de verkoopmarkt
Volgens de ervaren verkoper is de concurrentie uit mediterrane landen, zoals Spanje en Italië, vrij gering. "Door de lange transporttijd naar Oostenrijk wordt het fruit daar meestal te vroeg geplukt, waardoor de mate van rijpheid en dus de smaak en structuur nog niet optimaal zijn. Aan de andere kant hebben we het voordeel dat we de Oostenrijkse markt in zeer korte tijd van dagverse producten kunnen voorzien."

Hongaarse kersen

Meer informatie:
Makai Sándor
Makai Fruit Kft.
+36-30-202-6416
Laxenburger Str. 365.
1230 Wenen (groothandelsmarkt)
Oostenrijk
makaisanyi@gmail.com
www.makaifrucht.webtelek.hu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven