Elektronische ‘dummy-appel’ helpt schade aan het fruit te voorkomen

Brillopak heeft een innovatieve manier bedacht om met behulp van een elektronische appel de ontwikkeling van de UniPAKer verpakkingsmachine voor versproducten te verbeteren. Door de G-kracht te meten waaraan een appel tijdens het verpakkingsproces wordt blootgesteld, heeft het intelligente registratieapparaat de Brillopak ingenieurs in staat gesteld om verbeteringen in het ontwerp aan te brengen die schade en kneuzingen aan delicaat fruit tot een minimum beperken.


De blauwe elektronische dummy-appel te midden van echte appelen

De elektronische appel is een impact- en temperatuurrecorder die in een behuizing is geplaatst en die de vorm, grootte en dichtheid van een echte appel nabootst. De ‘dummy-appel’ wordt in plaats van een echte appel in een verpakking geplaatst om de bron van de schade aan de appelen tijdens de behandeling en het transport te controleren en te lokaliseren. De kracht- en temperatuurmetingen worden door het apparaat geregistreerd en via Bluetooth naar een applicatie gestuurd, die ze in grafieken of Excel presenteert voor eenvoudige uitlezing en analyse.

Brillopak zag het potentieel van de elektronische appel als machine-ontwikkelingsinstrument voor zijn UniPAKer appelverpakkingssysteem. Met behulp van de impact testmogelijkheden van het instrument heeft het pioniersbedrijf het UniPAKer afkeursysteem opnieuw ontworpen en de pick and place-werking geoptimaliseerd om de spanning van de G-kracht op het fruit te verminderen. Het minimaliseren van de afkeuring van producten als gevolg van schade vertaalt zich in de portemonnee van kopers van versproducten.

Het scheiden van afkeurde appelen is een delicate operatie
Op Brillopak UniPAKer lijnen gaan de verpakkingen van appelen meestal door een zicht- of gewichtscontrolesysteem voordat ze het pick-and-place systeem binnengaan om te controleren of elke verpakking het juiste aantal appelen bevat en of de verpakkingsmachine geen appelen heeft beschadigd. Afgekeurde verpakkingen worden uit de lijn geworpen en eventuele goede appelen worden opnieuw in het proces gebracht.

De UniPAKer gebruikte een afkeursysteem dat de appelen onder een hoek van 90° door een kanaal van de transportband haalde. Dit resulteerde echter in kneuzingen aan het fruit, waardoor de appelen moesten worden afgekeurd.

Brillopak voerde testen uit waarbij de elektronische appel in flowpacks werd geplaatst en door het systeem werd gehaald om de G-krachtmetingen te registreren. Uit deze test bleek dat het bestaande systeem de appel op sommige plaatsen blootstelde aan krachten tot 26 Gs, maar als deze G-kracht kon worden teruggebracht tot minder dan 6 Gs, zou de appel niet worden beschadigd.

Het bedrijf ontwierp en testte een nieuw afkeursysteem dat precies dat bereikte. Het systeem maakt gebruik van tangentiële kracht om afgekeurde appelen door een flexibele polyurethaan riem te leiden die op een door een elektronische servomotor gestuurde duwarm is gemonteerd.

Technisch directeur van Brillopak, Peter Newman: "Met de elektronische appel konden we detecteren waar de maximale kracht lag. Met die kennis hebben we het systeem kunnen herontwerpen om die kracht te verminderen, wat een groot voordeel is voor de verpakkers van versproducten, voor wie afval als gevolg van kneuzingen een aanzienlijke maar nu een grotendeels vermijdbare kostenpost is."

Optimaliseren van de pick-and-place curve
De andere bewerking tijdens het automatisch verpakken van versproducten die een bron van schade kan zijn, is het pick-and-place systeem, omdat sommige robots het fruit van 250 mm hoogte laten vallen. Brillopak heeft een nieuw regelsysteem ontwikkeld dat de versnellings-/vertragingscurve heeft geoptimaliseerd, waardoor de parameters beter kunnen worden aangepast.

"Bij het optillen van een verpakking met appelen versnelt de robotarm in een bocht naar boven en vertraagt vervolgens naar beneden in de doos, zodat de plaatsing van de verpakking op de onderkant van de doos zeer gecontroleerd verloopt. Andere fabrikanten van verpakkingsmachines zouden misschien een robotsysteem kunnen ontwerpen dat de appels op hoge snelheid oppakt en in de dozen plaatst, maar wat ons onderscheidt is ons vermogen om die taak op hoge snelheid uit te voeren zonder het product te beschadigen," legt Peter uit.

Door de G-kracht van de elektronische appel te meten tijdens het pick-and-place proces, kon Brillopak controleren of het systeem in staat was om zakken met appelen op te tillen en in de dozen te laten zakken zonder dat dit tot kneuzingen zou leiden.

Brillopaks UniPAKer robot pick-and-place systeem is oorspronkelijk ontworpen om zakken met aardappelen en appelen in dozen te plaatsen. De UniPAKer is speciaal ontworpen om de productiviteit te verbeteren en de presentatie van de verpakking in het schap te optimaliseren. Een parallelle armdelta robot op een compact ontwerp kan tot 85 VFFS flowpacks of trays per minuut laden en is ideaal voor groenten en fruit met een maximaal gewicht van 1 kg.

Voor meer informatie:
Peter Newman
BrilloPak
+44 1622 872907
info@brillopak.co.uk
www.brillopak.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven