Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Recente toename van merkdiefstal als gevolg van hoge citroenprijzen

Duizenden vervalste Unifrutti-citroenen vernietigd in China

Twee weken geleden werden in de haven van Shekou, China, twee containers in beslag genomen die op het punt stonden naar Bahrein te vertrekken met Chinese citroenen verpakt in vervalste Unifrutti-kartons.

Foto rechts: Zelfs de etiketten zijn vervalst.

Alle 3200 kartons werden vernietigd op kosten van de verdachten, die ook een boete zullen moeten betalen. Er wordt nu onderzoek gedaan door de wettelijke vertegenwoordigers van Unifrutti in China. De douane in China, waar het handelsmerk is geregistreerd, houdt toezicht op verdere voorvallen van dergelijke zendingen.

"We laten het niet over onze kant gaan," zegt Linda De Nadai, CEO van Unifrutti Zuid-Afrika. "We hebben havens over de hele wereld gewaarschuwd om uit te kijken naar nep Unifrutti-kartons en als we die vinden, zullen we ze vernietigen. Bovendien zullen we ook strenge maatregelen nemen tegen de importeurs van dergelijk fruit."

Lege vervalste Unifrutti-dozen (foto's verstrekt door Unifrutti)

Het is al enkele jaren bekend dat Chinese citroenen in nep Unifrutti-kartons op de lokale markt worden verkocht. Unifrutti-citroenen hebben een zeer goede reputatie en daarom is het bedrijf een gewild doelwit van merkdieven. De verkoop binnen China veroorzaakte geen verstoring van de wereldwijde activiteiten van Unifrutti en eerder lieten ze het gaan. Nu is het gebruik van vervalste Unifrutti-kartons volgens De Nadai echter sterk gegroeid en duiken ze op in verschillende landen - soms zelfs samen met echte Zuid-Afrikaanse Unifrutti-citroenen - als reactie op de grote vraag naar citroenen in de afgelopen periode.

De afgelopen twee maanden heeft het bedrijf foto's van Chinese citroenen in namaakkartons ontvangen van ontvangers in Zuidoost-Aziƫ, Rusland en het Midden-Oosten. Deze citroenen worden ook tegen lagere prijzen op de markt gebracht met twijfelachtige MRL's (maximumwaarden voor residuen), terwijl Unifrutti vasthoudt aan de naleving ervan.

De citroenen in deze kartons waren afgedekt met vervalst Unifrutti-verpakkingspapier.

Internationale waarschuwing in Rotterdam
Meer recentelijk waarschuwde Total Produce, dat al lange tijd Unifrutti-goederen ontvangt in Rotterdam, dat er valse Unifrutti-citroenen werden aangeboden, wat het bedrijf ertoe aanzette de Benelux-douane te waarschuwen voor deze goederen. Het onderzoek moet hun de omvang van de vervalsing, die lijkt toe te nemen, duidelijk maken. De kartons met citroenen bevatten alle gebruikelijke Zuid-Afrikaanse contactgegevens, waarbij zelfs de identificatiecode van een echte Unifrutti-citroenkweker in Zuid-Afrika wordt gereproduceerd.

Een jaar geleden registreerde het bedrijf zijn merk bij de Chinese douane, maar dit is een lang en kostbaar proces en er zijn problemen ontstaan bij het bepalen in welke klassen het merk moet worden geregistreerd.

Vervalste kartons in een krat in Shekou Harbour

Toename van illegaal gebruik van Zuid-Afrikaanse merken
Een aantal Zuid-Afrikaanse bedrijven zijn het slachtoffer geworden van verduistering van hun verpakkingen in China en zij hebben het Fresh Produce Exporters' Forum (FPEF) benaderd, dat de zaak in Zuid-Afrika heeft aangekaart bij het ministerie van Internationale Betrekkingen en Samenwerking en het ministerie van Handel, Industrie en Concurrentie, alsmede bij de Afrikaanse ambassades in de betrokken landen, om eventueel strafrechtelijke vervolging in te stellen.

FPEF heeft geconstateerd dat het aantal gevallen van onrechtmatig gebruik van logo's en merken van gevestigde en grote Zuid-Afrikaanse exporteurs in sommige landen is toegenomen, wat ten koste gaat van het imago, de winstgevendheid en de duurzaamheid van de Zuid-Afrikaanse sector.

Publicatiedatum: