Kris Wouters, Woutersfruit

"Grotere QTee-oogst dan vorig jaar verwacht ondanks vorst"

Tholen – “Ondanks de vorst die we hebben gehad een aantal weken geleden, is de situatie voor de QTee-peren erg goed. We hebben onze percelen wel 9 nachten moeten beregenen en in bijna alle aanplanten was er schade van vorst, omdat een deel van de bloemen bevroren waren. Tot onze verbazing ziet het er naar uit dat we een grotere oogst krijgen dan vorig jaar”, vertelt Kris Wouters van Woutersfruit. “Niet alleen de aantallen zullen groter uitvallen, maar ook de kwaliteit ziet er beter uit. Vorig jaar hadden we vanwege vorst een groot percentage klasse 2 peren, maar momenteel ziet het er naar uit dat we nauwelijks klasse 2 peren gaan plukken.”

Naast de kwaliteit en de volumes meet Wouters op het moment dikke peren. “De QTee is op dit moment dikker dan dat ze ooit geweest zijn. Of we hele dikke peren gaan plukken, is nog niet zeker. Dat hangt van meerdere factoren af, maar het ziet er goed uit. Vanwege het warme weer dat we in de afgelopen maanden hebben gehad groeit het fruit sneller dan normaal. Toch is het mooie weer niet enkel positief. Het is ontzettend droog voor de tijd van het jaar. De meeste percelen kunnen we irrigeren, maar er zijn percelen die dat niet hebben. Tot nu toe hebben we nog geen schade gezien, maar als het nog 3 of 4 weken zo droog blijft, zal dat slechte gevolgen hebben voor de oogst.”

Frankrijk: van 30 ton naar 500 ton
“Zoals het er nu naar uitziet kunnen we eind juli/begin augustus starten met de pluk van QTee. De perenmarkt is zo goed als leeg, dus zijn de QTee-peren meer dan welkom. We zijn blij dat we dit jaar een grotere oogst verwachten. Vorig jaar waren er klanten teleurgesteld dat we niet genoeg peren beschikbaar hadden. Dit jaar is het areaal in België met ongeveer 5 hectare uitgebreid, maar de grootste groei zal in Frankrijk te zien zijn. Frankrijk had vorig jaar 30 ton QTee en dit jaar verwachten ze 500 ton, omdat de jonge bomen elk jaar meer produceren. Ook in Zwitserland en Spanje is er een veel grotere oogst dan vorig jaar. Het areaal zal in België over 2 jaar worden uitgebreid”, besluit Kris.

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Woutersfruit
Kasteellaan 21
3454 Rummen
+3211586190
+32475283696
kris@woutersfruit.be   
www.qtee-pear.com    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven