Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RhineLink wil aansluiten bij het succes van exoten in de VS en Groot-Brittannië

"Groot potentieel voor Indische mango's op de Europese markt"

"In de afgelopen vijf jaar konden we een goede groei voor de Indische mango's op de wereldmarkt vaststellen, met name voor de rassen Kesar en Alphonso. Groot-Brittannië groeide uit tot de grootste markt voor deze rassen, gevolgd door de VS en Europa. India is de grootste producent van mango's wereldwijd en is bereid de mondiale vraag te dekken. De Kesar-mango is een nieuw ras en populairder dan andere Indische rassen," vertelt Jaswinder Bhamra van importbedrijf RhineLink uit Hamburg, dat handelt in conventionele en biologisch exoten.

Kesar is het op twee na belangrijkste Indische mangoras bij de export en het op drie na belangrijkste ras in de verwerking. "Qua smaak ligt ze slechts achter de Alphonso, die omschreven wordt als 's werelds lekkerste mango", zegt Jaswinder. In juli 2011 ontving de Gir Kesar bovendien een Geographical Indicator van de verantwoordelijke instantie in Chennai.

Tot nu toe was het weer gunstig voor dit ras: "De koelere winter heeft voor een goede bloeiperiode gezorgd, hoewel de lage temperaturen de bloesem en de fruitaanzet licht vertraagd hebben. De oogst van het fruit voor verwerking is deze week begonnen." De Alphonso-mango's hadden een soortgelijk groeiseizoen, afgezien van in Zuid-India. Daar heeft regen buiten het seizoen voor problemen gezorgd, wat kan resulteren in een 20-25% kleinere oogst.

Hoewel de oogst er dit jaar goed uitziet, baart het coronavirus zorgen. "Zowel Kesar alsook Alphonso doen het goed dit seizoen maar vanwege de pandemie zien we verschillende trends en prijsontwikkelingen, evenals schommelingen in vraag en aanbod. Vanwege een gebrek aan plukkers is er sprake van een onregelmatige productbeschikbaarheid en regelmatig maximale prijzen."

De verwerkende industrie heeft eveneens te maken met een gebrek aan arbeidskrachten: "De industrie hangt af van de arbeiders die voor de lockdown naar huis reisden. Velen durven nu niet terug naar het werk te komen." 

Een erger effect zullen echter de sluitingen van de exportbestemmingen hebben: "Vanwege de lockdowns overal in de VS, in Europa en Groot-Brittannië, oftewel de hoofdmarkten voor verse mango's, is dat het deel van de handel dat het ergste getroffen wordt. Ik verwacht dat grotere hoeveelheden naar de verwerking zullen gaan." 

De Indische markt vertoont momenteel ook maar weinig vraag en kan de overschotten van de export ook niet absorberen. "De prijzen op de eigen markt en in de industrie zullen dan ook zeer laag uitvallen vergeleken bij de afgelopen jaren." Aan de andere kant zullen de prijzen van de exportproducten bijzonder hoog zijn, aangezien de vrachtkosten extreem gestegen zijn.

Desondanks ziet Jaswinder groot potentieel voor Indische mango's, in het bijzonder voor de Kesar en Alphonso op de Europese markt. "We hebben gezien dat er enkele jaren geleden zo goed als geen Indische mango's in de VS en Groot-Brittannië op de markt waren. Maar dankzij jarenlang engagement zijn deze twee landen nu de grootse markt voor onze mango's. We hopen in Europa een soortgelijke ontwikkeling te zien. In de verwerkende industrie is dat nog duidelijker, waar vruchtvlees en concentraat steeds vaker voor veel verschillende producten gebruikt wordt, waaronder sap, jam, ijs of zelfs babyvoeding."

Voor meer informatie: 
RhineLink GmbH 
Geschäftsführung: Jaswinder Bhamra
Sperbertwiete 12a
D-22175, Hamburg
Tel: +49 (0)40 38 90 29 22
Fax: +49 (0)40 38 90 29 24
Publicatiedatum: