Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rafael Olmos, CEO van Zummo:

"Afzet van sappersen is met 90% gedaald in de horeca en met 30% in de detailhandel"

De horeca is één van de meest getroffen sectoren door corona. Fruitpersmachines zijn populair in de horeca, maar die lag gedurende meer dan twee maanden volledig plat. Logischerwijs heeft de afzet van persmachines voor sap een duikvlucht genomen en zal het nog een tijdje duren voor de verkoop weer aantrekt.

“Corona heeft ons allemaal verrast. Niemand was voorbereid. We waren in het begin uit ons lood geslagen omdat de situatie totaal nieuw was en enorm veel onzekerheid creëerde over hoe het verder moest”, zegt Rafael Olmos, CEO van het Spaanse Zummo dat persmachines voor sap fabriceert. Hij is tevens voorzitter van FELAC, de Spaanse Federatie van Fabrikanten van Horecamachines.


Rafael Olmos, CEO van Zummo, tijdens Fruit Logistica van dit jaar.

55% van de afzet van Zummo gaat richting foodservice, maar de verkoop van de machines aan de horeca is met ongeveer 90% gedaald. De resterende 45% gaat naar de retail, waar de omzet met ongeveer 30% is afgenomen. Zummo is aanwezig in meer dan 100 landen verspreid over de hele aardbol. Maar liefst 80% van de omzet wordt gerealiseerd via export.

“Ondanks het feit dat er veel sappersen in supermarkten zijn geïnstalleerd de afgelopen jaren en dat de retail hun omzet in de voeding exponentieel hebben zien stijgen tijdens de crisis, is de afzet van sapmachines afgenomen. De supermarkten werden overspoeld met hamsteraars tijdens de eerste dagen van de lockdown waardoor ze gedwongen werden maar een beperkt aantal consumenten per keer toe te laten in hun winkels. Sommige ketens stelden uit voorzorg de sinaasappelpersmachines buiten gebruik. Daarom hebben we protocollen uitgedokterd voor het gebruik en de reiniging van de toestellen, zodat de hygiëne voor de volle 100% gewaarborgd kan worden. Sinds enkele weken zijn we weer toestellen aan het installeren in verschillende supermarktketens in meerdere landen, waaronder ook Spanje”, zegt de CEO van Zummo.

“De machines die het meest onder corona hebben geleden, zijn onze modellen voor de horeca. De modellen die in de supermarkten te vinden zijn, zoals de Z40, hebben het nog redelijk goed gedaan. De sapmachine Z40 is het populairst, omdat hij de snelste is en naast sinaasappel ook citroen, grapefruit, mandarijn en granaatappel kan persen. Granaatappelsap is aan een opmars bezig, maar de koning onder fruitsappen blijft sinaasappelsap, zeker in het huidige klimaat, waarin we op zoek zijn naar gezonde producten die onze immuniteit verhogen."

Hotels en restaurants hebben de Paasweek aan hun neus voorbij zien gaan en het wordt afwachten wat de zomer gaat brengen. Misschien moeten toeristen eerst in quarantaine en veel regeringen zullen waarschijnlijk nog steeds afraden naar andere landen te reizen.

“Veel van onze klanten leven dus nog in onzekerheid. De maatregelen van de Spaanse regering, die vaak tegenstrijdig zijn, helpen ook niet veel om een duidelijk beeld te krijgen van wat er te komen staat. Veel hotelketens hebben zelfs al besloten helemaal niet te openen vóór de volgende paascampagne. Zolang niet alles normaal is, zouden de extra kosten die openen tijdens de coronacrisis inhoudt, de bedrijfsresultaten in gevaar kunnen brengen. Het enige wat wij kunnen doen, is onze klanten steunen en paraat staan voor wanneer ze weer bij ons aankloppen”, besluit Rafael Olmos.

Voor meer informatie:
Rafael Olmos 
ZUMMO
Tel.: +34 961 301 246 (Spanje)
rolmos@zummo.es 
www.zummo.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven