72.000 ton aan aardappelimport, 47.000 ton uien

Ierland wil zelfvoorzienender worden

Volgens een parlementair lid van Laois-Offaly, een Iers parlementair kiesdistrict, wijst de import van duizenden tonnen aardappelen en andere voedingsmiddelen ter waarde van miljarden euro's erop, dat de volgende Ierse regering meer aandacht moet besteden aan de duurzaamheid van de voedingsvoorziening.

Parlementslid Seán Fleming vindt dat Ierland minder afhankelijk moet worden van de invoer van agro- en consumentenvoedsel om de voedselvoorziening van het land veiliger en duurzamer te maken.

"In 2018 importeerde Ierland meer dan €9,7 mld in de agrovoedingssector en €3,6 mld aan bewerkte levensmiddelen, in totaal €13,3 mld. De meest voorkomende import van agro-voedingsmiddelen waren dierlijke voedingsmiddelen, zuivelproducten, dranken, groenten en fruit en thee en koffie. Volgens maatschappelijke organisaties importeerde Ierland in 2017 72.000 ton aardappelen, 47.000 ton uien, 29.000 ton tomaten, 23.000 ton kool en 15.000 ton sla."

"Het ministerie heeft de invoer van bereide levensmiddelen voor de consument uitdrukkelijk uitgesloten van zijn jaarverslag voor 2018. Ik heb deze informatie nu bij het departement opgevraagd. Hoe dan ook, de situatie is nu dat consumenten dagelijks grote hoeveelheden geïmporteerde voeding in de schappen van de supermarkten vinden."

"Ik denk dat veel mensen verbaasd zullen zijn dat wij zo'n hoge import hebben, met name van voedingsmiddelen, die hier voor een groot deel geproduceerd kunnen worden. Iedereen weet dat Ierland een belangrijke voedingsexporteur is, met een totaal van €16,3 mld in 2018, maar op basis van de cijfers van het ministerie van Landbouw zelf importeert Ierland voor elke €1.000 aan export in de agrovoedingsmiddelen- en bewerkte levensmiddelensector €816 aan producten in dezelfde categorieën."

"Voedselzekerheid en duurzaamheid moeten een prioriteit zijn voor de volgende regering," concludeert afgevaardigde Fleming.

Bron: offalyexpress.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven