Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap Wiskerke, Wiskerke Onions:

"Nieuwe uienoogst wellicht nog lager dan 2018 maar verkoop kan een heel ander beeld geven"

Tholen - Het Hollandse uienseizoen gaat de laatste fase van het seizoen in. "Inmiddels is het Nederlandse veldgewas zo goed als verkocht. De ene na de andere sorteerder stopt. Er blijft maar een klein clubje over dat echt tot het einde van het seizoen uien sorteert", constateert Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions uit Kruiningen.

"Het beperkte aanbod zorgt ervoor dat de prijzen fors zijn gestegen, al zijn de prijsverschillen groot, afhankelijk van de kwaliteit. Voor het exclusieve spul wordt zelfs wel 38 tot 40 cent neergelegd. De vraag is nu beperkt, maar dat is een direct effect van de hogere prijzen. Zou het prijsniveau stabiel gebleven zijn, dan was de vraag ook veel hoger geweest. Nu zijn er nauwelijks uien beschikbaar", aldus de exporteur.

Een coup
"Vorig jaar gingen er in juni wekelijks nog 6.000 ton uien weg op basis van een prijs van 70-80 cent, maar toen had iedereen de tekorten aan zien komen en waren er volop Egyptische ingekocht. Dit jaar kwam het tekort toch meer als donderslag bij heldere hemel", vertelt Jaap. Zelf anticipeerde Wiskerke op de verwachte tekorten door op 11 mei vrijwel alle cellen met mooie uien in de Flevopolder op te kopen. "Een coup", blikt hij lachend terug. "Vervolgens gingen anderen er overheen met flink hogere prijzen."

"We kunnen wel stellen dat de prijs dit seizoen niet echt laag is geweest en er zijn gigantisch veel uien geƫxporteerd. Maar volgend seizoen kunnen weleens een heel ander beeld gaan zien. Er gaan sowieso aanzienlijk minder uien komen, maar of we ze ook weer zo makkelijk kunnen verkopen is een tweede ondanks dat de oogst wellicht nog wel lager wordt dan in 2018. Met een lage opbrengst zijn er niet automatisch extreme prijzen voor de telers te realiseren."

Meer concurrentie in Afrika
"De laatste veertig jaar kwamen in het seizoen 99% van de uien in Afrika uit Nederland, maar door de hoge prijzen in het seizoen 2018/19 hebben meer producerende landen de weg naar Afrika gevonden. Marokko heeft momenteel veel uien, Turkije heeft er genoeg, in Spanje zijn de prijzen laag en in China zelfs spotgoedkoop. Wij zullen het als Nederland altijd moeten hebben van tekorten in andere landen, want anders hebben we een probleem."

Een bizarre situatie voltrok zich dit jaar ook op de markt van rode uien. "Door tekorten in India explodeerde de vraag naar rode uien. Hierdoor konden we nu snoepen aan bestemmingen in het Verre Oosten waar India anders de exclusiviteit had. In feite dezelfde situatie waar wij in Afrika mee te maken hebben", vervolgt Jaap. "Als je me in januari had gevraagd naar de prijs van rode Nederlandse uien in mei, had ik gezegd dat ze er niet meer zouden zijn. Nu zijn ze echter overgebleven, mede doordat het grote aandeel dat de rode uien hebben bij de horeca en foodservice, waar ze door de lockdown niet heen konden."

Geen capillaire werking
De opkomst van de nieuwe uien ziet er volgens Jaap, met name in gebieden waar niet geĆÆrrigeerd kan worden, schrikbarend uit. "Het is niet alleen de droogte, maar ook de combinatie met de koude noordenwind. Door de slechte structuur is er geen capillaire werking. Blijft dit de komende drie weken zo, dan dreigt een ramp. Voor plantuien gaan wij nu al uit van een oogst die maar 50% is van vorig jaar en dan neem ik ook de blokken mee die nu al omgeploegd worden. Vorig jaar hadden we natuurlijk recordopbrengsten richting de 70 ton plus, maar ik denk dat veel telers blij zijn als ze nu de 35 ton halen. En met de weersvooruitzichten voor de komende twee weken zal ook de zaaiuienoogst zeker 25% lager uitvallen", verwacht Jaap.

Voor meer informatie:
Jaap Wiskerke
Wiskerke Onions
Stationsweg 8
4416 PJ Kruiningen
Tel.: (0113) 38 22 10
Fax: (0113) 38 12 23
jwk@wiskerke-onions.nl 
www.wiskerke-onions.nl