Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Abrikozen, nectarines en perziken

Overzicht wereldmarkt steenfruit

De geraamde oogst van Europese abrikozen, perziken en nectarines is lager dan vorig seizoen. Enerzijds komt dat door de lange termijn ontwikkelingen en anderzijds door de weersomstandigheden naar de oogst toe zoals een milde winter (waar de abrikoos niet zo dol op is) en een late vorst in Aragon, Catalonië, Rhônevallei en Noord-Italië. Ook het Amerikaanse Californië had te maken met dergelijke weersomstandigheden. Vooral Italië werd getroffen door de vorst waarbij men een reductie verwacht van 80% ten opzichte van vorig jaar in Emilia-Romagna (Europêch 2020). In Italië verwacht men dan ook onder de 1 miljoen ton uit te komen, iets wat niet meer is gebeurd in 25 jaar. De vraag waar de sector vooral mee zit, is hoe het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen. Gaan de grenzen binnen Europa weer open voor toeristen of blijven ze gesloten? De vraag vanuit de supermarkten zorgt echter dat de vraag hoog blijft. Australische producten hadden meer last van het coronavirus toen veel van de exportproducten strandde in de havens en niet uit de reefers gehaald kon worden.

Nederland: Grote vraag, beperkte beschikbaarheid steenfruit
Er is momenteel veel vraag naar nectarines op de Hollandse markt, maar er is weinig product beschikbaar. Importeurs verwachten dat de prijzen op een hoog niveau zullen blijven totdat het noorden van Spanje op de markt komt. De aanvoer van paraguayo’s komt steeds meer los. Ook deze verkoop verloopt goed, met prijzen op een redelijk hoog niveau. Bij de perziken is de vraag vooral naar dikke maten, terwijl de kleine maten voornamelijk beschikbaar zijn. De verwachting is dat wanneer er meer volume op de markt komt, de prijzen wel iets zullen gaan zakken.

Duitsland: Grote maten nectarines vinden gretig aftrek
Het seizoen voor steenfruit is momenteel in volle gang: Afgelopen week kwamen ook de eerste paraguayo’s uit Spanje op de Duitse markt, waardoor het gehele steenfruit-segment nu beschikbaar is. “De vraag naar steenfruit is over de gehele linie vrij goed”, aldus een importeur. “Met name de grotere maten nectarines zijn momenteel zeer geliefd bij de consument. Perziken lopen ook goed door, hoewel over het algemeen de nectarines de laatste jaren meer afzet genereren.”

Aan het begin van het seizoen – dat net voor Pasen begon – speelde het noodweer in Spanje de steenfruitsector parten. De eerste abrikozen van het seizoen konden door de hoeveelheid neerslag pas later geoogst worden. Ondanks de moeizame start lijkt de aanvoer zich inmiddels redelijk te hebben genormaliseerd. Nu is het wachten op de eerste Franse abrikozen: Kleine volumes zijn reeds beschikbaar op enkele Duitse groothandelsmarkten, de meeste importeurs wachten echter nog op de eerste leveringen.

Frankrijk: Kleinere oogst abrikozen door weersomstandigheden
De abrikozenoogst is begonnen in Zuidwest-Frankrijk vorige week en daarmee een week vroeger ten opzichte van vorig jaar. Regen en hagel hebben echter een groot deel van de oogst beschadigd. De volumes die van het veld komen zijn dan ook kleiner terwijl de vraag naar steenfruit goed is en de prijzen hoog. De eerste perziken en nectarines staan voor volgende week op de agenda waarbij men een betere kwaliteit verwacht in de perziken dan bij de nectarines. Er waren enkele problemen met ziektes en weersomstandigheden maar men verwacht goede volumes.

Spanje: Hoge prijzen voor steenfruit
De situatie voor Spaans steenfruit bevindt zich in een heel andere situatie dan vorig jaar. Eigenlijk is dat maar goed ook want als er niets was veranderd dan was dat voor dit jaar een ramp geweest. De voorraden zijn beperkter in vergelijking met de oogst van vorig jaar. De vraag was aan het begin van het seizoen al goed dat zelfs twee weken eerder startte dan vorig jaar.

Recordtemperaturen en warm weer in verschillende Noord-Europese landen zorgt ook dat er meer vraag is naar steenfruit. Door het coronavirus zijn de mensen ook meer bezig met gezonde voeding. Hoewel de sector eerst last had van de lockdown en maatregelen in verschillende landen heeft de vraag uit de supermarkten de verkoop hooggehouden en blijven de koelhuizen leeg op het einde van de dag. De verwachting is dat de vraag ook blijft stijgen door het herstel van de horeca in Europa. Wegvallend toerisme in Spanje was eerst nog een zorg maar de vraag in de landen waar deze toeristen vaak vandaan komen stijgt dan weer en dat houdt het in balans.

De reductie van de volumes in Spanje en andere mediterrane landen heeft direct zijn impact op de prijzen die hoger zijn dan vorig jaar. in totaal wordt er 1.414.913 ton aan nectarines en perziken verwacht en dat is 12% minder dan vorig jaar. Vooral in de nectarines is die ontwikkeling opvallend met lage opbrengsten per hectare en enkele kwaliteitsproblemen is dit 20% minder dan vorig jaar maar de vraag naar het fruit is het sterkst gestegen. Ook voor de perziken en de paraguayo is de vraag en de prijs gestegen.

De abrikozen zijn ook vrij schaars in de markt maar er is meer speculatie rond de verkoopprijs. Dit jaar is er meer vraag naar en een hogere prijs (afhankelijk van de kwaliteit). De vraag is hoger omdat veel handelaren die normaal hun waar uit Frankrijk en Italië halen naar Spanje kijken. Het volume aan abrikozen wordt geschat op 93.740 ton (15% minder dan vorig seizoen). Die reductie is vooral te danken aan het ontbreken van een koude winter en maartvorst in Catalonië en Aragon en hagel begin april in Castilië-La Mancha. Catalonië verliest 26% van de productie door vorst in Tarragona en Lleida. Men verwacht dat de hoge prijzen voor perziken, nectarines en abrikozen doorheen het seizoen zullen standhouden. De oogst in Aragon, Catalonië en Extramadura zullen immers worden gehinderd door een tekort aan veldarbeiders door de grensrestricties die zijn ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Italië: Verdere daling van volumes steenfruit
Het volume steenfruit is dit jaar laag. Dat komt door structurele problemen die er al jaren zijn maar ook omdat het dit jaar moeilijk was om arbeiders te vinden door het coronavirus en door late vorst tussen eind maart en begin april. Het totale volume aan abrikozen wordt geschat op 136.000 ton, 56% minder dan vorig jaar en 40% minder dan het gemiddelde tussen 2014 en 2018. Na jaren van expansie verandert er dit jaar niets aan het areaal. Voor perziken en nectarines ligt de prognose net onder de 820.000 ton (28% minder dan vorig jaar). Deze reductie komt niet alleen door de omstandigheden dit jaar maar ook omdat het areaal afneemt, ongeveer 5% per jaar. Voor de Pavia is dat zelfs 44% ten opzichte van vorig jaar.

Op 10 mei begon de oogst van abrikozen in Emilia-Romagna met een goede vraag op de markt. Ook in Apulië (Patagonia nectarine) en Basilicata (Mogador en Pricia abrikoos en later ook de Flopria, Orange Rubis, Kiota, Faralia en Farbela) is de oogst van steenfruit begonnen. In Calabrië zijn het de Mikado-abrikozen die momenteel geplukt worden en gelijk verwerkt voor de supermarkten in Italië en Oostenrijk. In Sicilië is de productie in lijn met vorig jaar. de focus ligt op de vroege variëteiten dit jaar en er was een stijging van 10% te zien in de gemiddelde prijs. De prijs bij de telers ligt rond de 0,40 en 0,70 euro/kg. De buitenlandse concurrentie is dit jaar ook sterk vanuit Spanje en Griekenland.

Griekenland: Prognose 10% lager dan vorig seizoen
Van de Europese productielanden is Griekenland de grootste producten van Pavia met een schatting van 415.000 ton dit jaar (8,17% minder dan vorig seizoen). Gekeken naar de totale productie van steenfruit is de verwachting dat men 9,6% minder volume heeft ten opzichte van vorig jaar. Vorst in Macedonië, waar de bulk van het steenfruit wordt geteeld, is een van de oorzaken. De schatting ligt wel 3% hoger dan het gemiddelde van 2014-2018.

Turkije: Onzekerheid over vraag naar steenfruit
In Turkije merken ze dat de vraag naar nectarines wat langzamer verloopt dan vorig jaar. Klanten kopen het fruit minder snel omdat het minder lang te bewaren is. Toch is de verwachting dat de situatie weer wat verbeterd en dat er ook weer meer export mogelijk is uit het land. “De kwaliteit is goed, het volumes is goed maar de vraag blijft wat achter,” aldus een Turkse exporteur. “De houdbaarheid is echter wat korter dan de Spaanse concurrent.” Het land is echter vooral groot in de export van perziken en abrikozen die elk jaar groeit. In 2019 echter waren de volumes minder dan in 2018. Het Turkse seizoen loopt van mei tot september en begint in het zuidoosten en loopt via de mediterrane kust naar het noorden. Het Turkse steenfruit is voornamelijk bedoeld voor de markten in Rusland, Oekraïne, Roemenië, de Balkan, Duitsland en Irak. Kleine hoeveelheden gaan ook richting Belarus, VK, Letland en Litouwen.

China: Minder export verwacht door dalende vraag Zuidoost-Azië
In China is het seizoen voor steenfruit begonnen. Uit Hubei, een groot productie gebied voor perziken, komen nu de eerste vroege perziksoorten. De markt is nog wat stroef en de verkoop verloopt dus langzaam. Echter is er wel altijd nog vraag vanuit de Chinese markt voor de steenfruit, dus de verkoop loopt wel door. Dit jaar hebben verschillende gebieden te maken gehad met hevige hagel in april. Dit heeft ook invloed gehad op de totale uitkomst van de toevoer van steenfruit. In sommige gevallen was de helft van de oogst verloren, of meer. Nu komen vooral de vroege soorten op de markt, in juni zal de totale productie rap toenemen.

Naast de binnenlandse markt wordt een gedeelte ook geëxporteerd naar landen in Zuidoost-Azië. Hier is de vraag echter flink gedaald en het is nog de vraag hoe dat verder verloopt. China importeert verder ook veel steenfruit. Dit jaar was het seizoen van Chileens sugar pruimen heel goed verlopen. Ook komt er altijd een gedeelte steenfruit uit Australië.

Noord-Amerika: Kleinere formaten in het steenfruit
Men verwacht voor de komende tijd een groei in het volume van steenfruit op de Noord-Amerikaanse markt. De verwachting bij de telers in Californië is dat dan ook de formaten van het fruit beter wordt want deze zijn op het moment aan de kleine kant. Een kortere tijd tussen de bloei en de oogst en extreme temperatuurverschillen in Californië worden gezien als oorzaak van de kleinere formaten. Telers zijn tevreden over de kwaliteit van het fruit die beter is dan in vorige jaren.  

Het seizoen startte een week later in vergelijking met vorig jaar en werd daarna vertraagd. Hierdoor is de verwachting dat het seizoen voor steenfruit langer doorloopt in Californië. In juni verwachten de telers grotere formaten te kunnen leveren aan de markt. Toch blijft de vraag uit de retail goed en zijn er geen afwijkingen in de prijzen te zien ten opzichte van vorig jaar.

In de staat Georgia kijkt men aan tegen een groot volume aan perziken al haalt deze niet het niveau van vorig jaar toen er sprake was van een recordoogst. Ondanks dat perziken niet lang houdbaar zijn is de vraag naar het product erg goed. Ook bij de perziken zijn de prijzen te vergelijken met vorig jaar.

Australië: Veel steenfruit gestrand in havens door coronavirus
De Australische sector is over het algemeen tevreden met het seizoen 2019/2020 met een stijgende waarde van het fruit. Hoewel er nationaal en internationaal nogal wat uitdagingen waren is het nog niet duidelijk wat de exacte impact van het coronavirus gaat zijn op de markt wat zich tijdens het exportseizoen sterk begon te verspreiden. Zo strandde een deel van de producten in de havens en kon het fruit niet uit de reefers worden gehaald. In de teelt hadden sommige regio’s problemen met hagel of hoge waterkosten. Seizoen 2018/2019 liet een stijging zien in zowel de abrikozen (17% naar 9.027 ton) en nectarines/perziken (4% naar 119.775 ton).  

Nieuw-Zeeland: Focus op seizoen 2020/2021
In Nieuw-Zeeland steeg de export van abrikozen met 50% en ook de andere fruitsoorten stegen in export. Hawke’s Bay in Nieuw-Zeeland had zelfs een van de beste productieseizoenen in jaren. De focus in het land ligt nu op het seizoen 2020/2021.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt bramen, rode bessen en frambozen