Dirk Coucke, DLV / Fruit Trading Company

"Het is eigenlijk een goed teken dat telers Fruit Trading Company moeten bijbetalen"

Tholen – Sinds vorig jaar maakte de Fruit Trading Company het mogelijk om Conference-peren af te zetten via termijncontracten. Dirk Coucke van de Fruit Trading Company maakt de balans op. “Het is nu eind mei en we kunnen constateren dat de fysieke markt beter is geëindigd dan de prijs die we op voorhand hebben vastgelegd op basis van de gemiddelde klokprijzen van BelOrta en BFV. Hierdoor moeten de telers iets terugbetalen. Wat de prijs exact zal zijn, weten we nog niet, maar ik vermoed dat het ergens rond de 5 cent per kg gaat liggen.”

“Dat de telers, die bij de Fruit Trading Company zijn aangesloten, moeten terugbetalen is eigenlijk een goed teken. Dit betekent dat de fysieke markt het beter heeft gedaan dan de prijs waar wij tevreden mee waren. De meeste telers hebben gemiddeld ingetekend voor 15 procent van hun volume, waardoor ze voor de andere 85 procent niet ingedekt waren, dus voor dat deel een nog betere prijs hebben kunnen krijgen. Eigenlijk heb ik altijd gezegd dat we moeten hopen om te moeten bijbetalen, omdat dat betekent dat de fysieke marktprijs beter is geweest dan de prijs die we wilden”, aldus Dirk.


Effectieve klokprijzen Conference

Kwartaalcontracten
“Toch betekent het niet dat elke teler een even hoge prijs voor zijn product heeft gekregen”, constateert Coucke. “De ene teler heeft zijn product in september verkocht voor 45 cent en de andere bijvoorbeeld in mei voor 90 cent. En dat is het nadeel van een seizoenscontract, echter wisten we dit op voorhand. Daarom stappen we volgend jaar over op kwartaalcontracten, waar we na elk kwartaal afrekenen. Als je dan bv in het eerste kwartaal verkocht heb, ga je ook afgerekend worden op het eerste kwartaal. Nu is het zo dat als je jouw volume in een bepaald kwartaal hebt verkocht, afgerekend wordt op het hele seizoen. Iedereen moet 5 cent terugbetalen.”

20% meer volume ingeschreven
Ondanks dat de telers moeten terugbetalen, is het animo voor volgend jaar groter. “Voorlopig is er voor 20 procent meer volume ingeschreven. Er zijn zeven telers bijgekomen en er zijn ook wat telers afgehaakt om verschillende redenen. De één heeft zijn bedrijf verkocht en de ander had toch andere verwachtingen”, stelt Dirk. “Ook zijn we actief bezig om Nederlandse telers te rekruteren, maar corona heeft roet in het eten gestrooid. Dit voorjaar hadden we diverse lezingen gepland, maar die konden helaas niet doorgaan.”

Nederlandse telers
Het uitblijven van de Nederlandse telers heeft volgens Coucke te maken met het feit dat DLV, de trekker van het systeem, een Belgische adviesbureau is en de FTC ook een Belgische coöperatie. “In België is DLV erg bekend in de land- en tuinbouwsector, en hebben we ook veel ervaring met termijnmarkten, bv in zuivel, aardappelen of granen. Dat wekt vertrouwen bij de fruittelers. In Nederland moet dat vertrouwen nog groeien. Tevens heeft de Fruit Trading Company in België een overeenkomst met BNP Paribas Fortis bank, die de waarborg regelt voor alle fruittelers die dit vragen. In Nederland is er op dit moment nog geen bank bereid gevonden om een groepskrediet af te sluiten. De huidige Nederlandse leden hebben de waarborg uit eigen middelen betaald. We hopen dat we in de toekomst meer Nederlandse leden mogen verwelkomen.”

Nieuw Trading Platform
"Vorige maand is ook een nieuw trading platform (www.agrotradingcompany.be) gelanceerd voor de verhandeling van de termijncontracten. Daarop zijn reeds verschillende AGF-handelaren geregistreerd. Daarop kunnen nu al prijzen vastgeklikt worden voor volgend seizoen. Het sentiment voor volgend seizoen ligt momenteel op een verwacht volume van 85% van een normale oogst op basis van wat momenteel te zien is op de boom", besluit Dirk.

Voor meer informatie:
Dirk Coucke
DLV / Fruit Trading Company
Koolmijnlaan 201
3582 Beringen
+32(0)495 292 500
dc@dlv.be     
www.fruittradingcompany.be      


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven